Olej ryżowy – właściwości zdrowotne w kuchni i w kosmetyce

Oleje wracają do łask. Jeszcze niedawno większość tłuszczów uważanych było przez nas za wrogów pięknej sylwetki i zdrowego organizmu. Na szczęście coraz więcej z nas uświadamia sobie, że obok złych tłuszczów, są również te dobre, które są dla niezbędne dla ludzi. Jednym z nich jest olej ryżowy, uzyskiwany w tłoczeniu łusek i nasion ryżu. Znany jest przede wszystkim w kuchniach azjatyckich, jednak również w Polsce jest coraz łatwiej dostępny. Kupimy go zarówno w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością, jak i popularnych super- i hipermarketach. Ma bardzo delikatny, prawie neutralny zapach i lekko orzechowy smak. Za 500 ml oleju ryżowego zapłacimy około 14 zł. Sprawdźmy, czy warto :)

Olej ryżowy – właściwości zdrowotne

Olej ryżowy zawiera witaminę E, określaną jako witamina młodości, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 czy fitosterole. Dzięki nim tłuszcz ten wzmacnia nasz organizm, poprawia wygląd i ogólne samopoczucie. Jaki dokładnie oddziałuje na nas olej ryżowy?

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru i miażdżycy (m.in. dlatego, że obniża poziom złego cholesterolu)
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Spowalnia proces starzenia się organizmu i skóry (dzięki witaminie E, która neutralizuje wolne rodniki)
  • Zapobiega powstawaniu komórek rakowych

Olej ryżowy w kosmetyce

Ze względu na swój skład, olej ryżowy wzmacnia nie tylko nasze zdrowie, ale również wspomaga urodę. Szczególnie witamina E i flawonoidy dobroczynnie wpływają na wygląd naszej skóry i włosów oraz pomagają dłużej zachować młodość. Poznajcie pielęgnacyjne właściwości oleju ryżowego:

  • Nawilża skórę i chroni ją przed utratą wody
  • Stymuluje produkcje kolagenu w skórze
  • Pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych
  • Pomaga rozjaśniać przebarwienia skóry i zapobiega powstawaniu nowych
  • Wzmacnia włosy i zmniejsza ich wypadanie

Olej ryżowy odnajdziemy w składzie gotowych kosmetyków, ale również możemy stosować go samodzielnie, jako pojedynczy preparat. Sprawdzi się jako olejek do masażu i kąpieli czy balsam, ponieważ szybko wchłania się w skórę i nie pozostawia na niej tłustej warstwy. Możemy go również używać do pielęgnacji włosów – wygładzi je i wzmocni. Nakładamy go na suchą czuprynę i skórę głowy, a po około 30 min zmywamy. Możemy także rozprowadzać go na włosach od połowy ich długości – wówczas nie musimy go już spłukiwać.

Olej ryżowy w kuchni

Pielęgnacyjne i zdrowotne właściwości oleju ryżowego wykorzystamy kompleksowo, jeżeli wprowadzimy go do swojej kuchni. Wówczas będzie on o nas dbał od wewnątrz. Jest uniwersalnym produktem o szerokim zastosowaniu. Możemy spożywać go na surowy – taka forma jest najzdrowsza. Dodawać do sałatek, dressingów, polewać nim warzywa na kanapce czy gotowy makaron.

  • Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia: 254°C . W związku z tym możemy na nim także smażyć i wykorzystywać go do pieczenia oraz gotowania.

Olej z łusek ryżu nie jest intensywnie wchłaniany przez składniki potraw – dzięki temu nie stają się one nadmiernie tłuste, a my przyjmujemy mniej kalorii.

Jeśli nie jesteśmy przekonane czy olej ryżowy przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym, wybierzmy się do restauracji z orientalnym jedzeniem – tam na pewno znajdziemy potrawy, w których ten produkt został wykorzystany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *