Olej rydzowy

Olej rydzowy to tradycyjny, polski produkt, który po latach zapomnienia wraca do łask miłośników zdrowego odżywiania. Wytwarzany jest z nasion lnianki siewnej, stąd jego druga nazwa – olej z lnianki. W naszym kraju największe plantacje tej rośliny znajdują się w Wielkopolsce, gdzie chętnie wykorzystywany jest w kuchni regionalnej. Receptura produkcji oleju rydzowego nie zmienia się od lat, dzięki czemu wolny jest od chemii i szkodliwych ulepszaczy. Jego nasiona podgrzewane są do temperatury 38°C, dzięki czemu zachowują pełnię swych właściwości. Olej rydzowy możemy wykorzystać w zewnętrznej pielęgnacji ciała oraz w kuchni. Jak udowodniły badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia, jego spożywanie znacznie obniża poziom złego cholesterolu.

Olej rydzowy – właściwości zdrowotne

Olej rydzowy zawdzięcza swoje lecznicze właściwości wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Dodatkowo stosunek ilości kwasów omega-6 do omega-3 w nim jest bardzo korzystny dla naszego organizmu (ponieważ równie ważne, jak sam skład NNKT, są ich wzajemne proporcje). To przekłada się na jego właściwości zdrowotne, które sprawiają, iż olej z lnianki:

  1. Skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowych: miażdżycy i zawału serca. Lecznicza dawka to 1-2 łyżeczki przyjmowane dwa razy dziennie.
  2. Zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za niszczenie zdrowych komórek i rozwój komórek rakowych oraz ogólne starzenie się organizmu
  3. Stymuluje pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy

Olej rydzowy – w kuchni

Olej rydzowy ma cebulowo-gorczycowy posmak i intensywny zapach. Jest bardzo klarowny, a na jego dnie pozostaje niewiele osadu.

  • Powinien być przechowywany w zaciemnionych miejscach, w temperaturze 4 – 20° Takie warunki zapewnią mu długą przydatność do spożycia.

Olej rydzowy tłoczony jest na zimno i w takiej niezmienionej postaci zachowuje najwięcej właściwości zdrowotnych. Nie powinniśmy go podgrzewać – nie sprawdzi się więc jako tłuszcz do smażenia, pieczenia czy gotowania. Urozmaici natomiast smak sałatek warzywnych i ziemniaczanych, deepów, kasz czy białych serów. Możemy polewać nim wszystkie chłodne czy przestudzone potrawy. Tradycyjnym przepisem, w którym wykorzystywany jest olej z lnianki, jest śledź w oleju.

Olej rydzowy w kosmetyce


Olej rydzowy, podobnie, jak wiele innych tłuszczów, możemy również stosować jako naturalny kosmetyk. Zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości, która przeciwdziała procesom starzenia. Dodatkowo nawilża i zmiękcza skórę oraz chroni ją przed szkodliwym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego.

Olej rydzowy – gdzie kupić

Sklepy ze zdrową żywnością i sklepy internetowe oferują duży wybór oleju rydzowego. Niekiedy można go spotkać w supermarketach, np. w TESCO. Za 250 ml zapłacimy około 15 zł. Przebywając w Wielkopolsce, możemy pokusić się również o jego zakup w gospodarstwach rolnych. Niektóre z nich zajmują się bowiem produkcją oleju z lnianki z zastosowaniem tradycyjnych metod.

olej rydzowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Olej rydzowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *