Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Olej z pestek winogron jest jednym z wielu tłuszczów roślinnych, który ma pozytywny wpływ na urodę i zdrowie. Może być elementem dobrze zbilansowanej diety, a także wzbogacić naszą kosmetyczkę, ponieważ zawiera cenne witaminy i inne związki organiczne, np. kwas linolowy. Do smażenia lepszy będzie rafinowany olej z pestek winogron, który ma wyższą temperaturę dymienia czyli tę, w której zaczyna się spalać i wytwarzać szkodliwe substancje. Natomiast do bezpośredniego spożywania wybierajmy ten tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, który w procesie produkcji zachowuje wszystkie składniki prozdrowotne, w tym witaminę E. Sprawdźmy, jakie dokładnie właściwości ma olej z pestek winogron i jak wykorzystać je dla swoich potrzeb.

Olej z pestek winogron – właściwości

Olej z pestek winogron jest jednym z przyjaznych dla naszego organizmu tłuszczów. Wspomaga jego pracę i umożliwia przeciwdziałanie schorzeniom wywołanym m.in. przez nadmierne spożywanie produktów szkodliwych, w tym  tłuszczów zwierzęcych. Wprowadzony do codziennej diety, olej winogronowy wzmacnia nasze zdrowie, ale również korzystnie wpływa na nasz wygląd, ponieważ zawiera:

  1. Kwas linolowy – organizm nie jest w stanie samodzielni go wytworzyć, dlatego musi zostać dostarczony w pożywieniu. Kwas ten wspomaga walkę z chorobami układu-sercowo naczyniowego, ponieważ pomaga transportować tłuszcze nasycone. Dzięki temu nie osadzają się one w żyłach i nie wywołują zmniejszenia się ich przepustowości.
  2. Witaminy A, C i E – są one naturalnymi antyoksydantami, które spowalniają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych i przeciwdziałają niszczeniu komórek zdrowych.

Ponadto olej z pestek winogron obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podnosi dobry cholesterol HDL. W ten sposób również przyczynia się do zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Olej z pestek winogron – zastosowanie

Tłuszcz uzyskany z pestek winogron znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jaki i w pielęgnacji ciała. Możemy go wykorzystywać:

  1. W kosmetyce, jako:
  • Olejek do ciała – zastosowany w odpowiedniej ilości, dość szybko i łatwo się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Łagodzi podrażnienia i wysuszenie, jednak efekt nawilżenia nie jest długotrwały – utrzymuje się najwyżej kilka godzin. Dzięki zawartości witamin, olej  winogronowy również odżywia skórę i przeciwdziała jej starzeniu.
  • Maseczka nawilżająca do włosów olej z pestek winogron możemy wykorzystać do olejowania fryzury. Jest lekkim tłuszczem, który sprawdzi się w przypadku włosów cienkich i przetłuszczających się.

 

  1. W kuchni, jako:
  • Tłuszcz do smażenia, gotowanie, pieczenia – jego temperatura dymienia wynosi 210°C, jednak wartość ta dotyczy oleju rafinowanego.
  • Sos do sałatek – olej z pestek winogron ma delikatny winogronowo-orzechowy posmak. Tłoczony na zimno, może być dodawany do sałatek, którym doda zdrowotnych wartości.

Olej z pestek winogron, jak każdy tłuszcz, jest jednak wysokokaloryczny.  W jego 100 ml znajduje się aż 828 kcal, dlatego należy spożywać go z umiarem. Za jego litr zapłacimy od 11 zł (w popularnych dyskontach) do około 30 zł (w delikatesach).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *