Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Olej z pestek winogron jest jednym z wielu tłuszczów roślinnych, który ma pozytywny wpływ na urodę i zdrowie. Może być elementem dobrze zbilansowanej diety, a także wzbogacić naszą kosmetyczkę, ponieważ zawiera cenne witaminy i inne związki organiczne, np. kwas linolowy. Do smażenia lepszy będzie rafinowany olej z pestek winogron, który ma wyższą temperaturę dymienia czyli tę, w której zaczyna się spalać i wytwarzać szkodliwe substancje. Natomiast do bezpośredniego spożywania wybierajmy ten tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, który w procesie produkcji zachowuje wszystkie składniki prozdrowotne, w tym witaminę E. Sprawdźmy, jakie dokładnie właściwości ma olej z pestek winogron i jak wykorzystać je dla swoich potrzeb.

Olej z pestek winogron – właściwości

Olej z pestek winogron jest jednym z przyjaznych dla naszego organizmu tłuszczów. Wspomaga jego pracę i umożliwia przeciwdziałanie schorzeniom wywołanym m.in. przez nadmierne spożywanie produktów szkodliwych, w tym  tłuszczów zwierzęcych. Wprowadzony do codziennej diety, olej winogronowy wzmacnia nasze zdrowie, ale również korzystnie wpływa na nasz wygląd, ponieważ zawiera:

  1. Kwas linolowy – organizm nie jest w stanie samodzielni go wytworzyć, dlatego musi zostać dostarczony w pożywieniu. Kwas ten wspomaga walkę z chorobami układu-sercowo naczyniowego, ponieważ pomaga transportować tłuszcze nasycone. Dzięki temu nie osadzają się one w żyłach i nie wywołują zmniejszenia się ich przepustowości.
  2. Witaminy A, C i E – są one naturalnymi antyoksydantami, które spowalniają procesy starzenia się organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych i przeciwdziałają niszczeniu komórek zdrowych.

Ponadto olej z pestek winogron obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podnosi dobry cholesterol HDL. W ten sposób również przyczynia się do zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Olej z pestek winogron – zastosowanie

Tłuszcz uzyskany z pestek winogron znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jaki i w pielęgnacji ciała. Możemy go wykorzystywać:

  1. W kosmetyce, jako:
  • Olejek do ciała – zastosowany w odpowiedniej ilości, dość szybko i łatwo się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy. Łagodzi podrażnienia i wysuszenie, jednak efekt nawilżenia nie jest długotrwały – utrzymuje się najwyżej kilka godzin. Dzięki zawartości witamin, olej  winogronowy również odżywia skórę i przeciwdziała jej starzeniu.
  • Maseczka nawilżająca do włosów olej z pestek winogron możemy wykorzystać do olejowania fryzury. Jest lekkim tłuszczem, który sprawdzi się w przypadku włosów cienkich i przetłuszczających się.

 

  1. W kuchni, jako:
  • Tłuszcz do smażenia, gotowanie, pieczenia – jego temperatura dymienia wynosi 210°C, jednak wartość ta dotyczy oleju rafinowanego.
  • Sos do sałatek – olej z pestek winogron ma delikatny winogronowo-orzechowy posmak. Tłoczony na zimno, może być dodawany do sałatek, którym doda zdrowotnych wartości.

Olej z pestek winogron, jak każdy tłuszcz, jest jednak wysokokaloryczny.  W jego 100 ml znajduje się aż 828 kcal, dlatego należy spożywać go z umiarem. Za jego litr zapłacimy od 11 zł (w popularnych dyskontach) do około 30 zł (w delikatesach).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *