Olej z pestek dyni – zastosowanie, gdzie i za ile kupić
Olej z pestek dyni to środek spożywczy o bardzo wszechstronnym zastosowaniu, dla którego miejsce powinno znaleźć się w kuchni każdej z nas. Był uważany za wartościowy produkt już w czasach naszych przodków. Doceniali oni nie tylko jego walory smakowe, ale także… właściwości lecznicze.
Olej z pestek dyni traktowany był przez nich przede wszystkim jako środek o właściwościach leczniczych. Osoby trudniące się medycyną ludową stosowały go jako uniwersalny lek, który pomagał w schorzeniach takich jak pasożyty systemu pokarmowego, miażdżyca, przerost prostaty oraz stan zapalny dróg moczowych. O wyjątkowości oleju z pestek dyni decyduje jego skład – zawiera dobroczynne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (ich zawartość sięga ponad 80%). Obecnie olej z pestek dyni powszechnie używany jest również w kosmetyce i oczywiście w kuchni, jako dodatek do zup i innych dań.
Olej z pestek dyni – składnik potraw
Chcąc wykorzystać olej z pestek dyni w kuchni należy pamiętać, że podgrzewanie niszczy jego właściwości odżywcze. Dlatego nie jest on przeznaczony do smażenia oraz jako składnik dań gorących. Świetnie sprawdza się natomiast jako dodatek do następujących potraw:
- zupy-kremu (do skropienia tuż przed podaniem na stół),
- lekkiej sałatki warzywnej,
- surówki obiadowej,
- dań makaronowych (skropienie olejem ugotowanego już makaronu wyostrzy smak całej potrawy),
- przekąsek – urozmaicenie „koreczków” z wędlin oraz serów,
- deserów, szczególnie lodów – jako forma polewy.
Ostatnie wymienione zastosowanie – polewa do deserów – zaczerpnięte jest z tradycyjnej kuchni austriackiej. Austriaccy kucharze oraz cukiernicy wykorzystują olej z pestek dyni do wielu potraw, między innymi jako dodatek do tworzonego według oryginalnej receptury torciku wiedeńskiego.
Olej z pestek dyni – zastosowanie w kosmetyce
Drugie pole, na którym olej z pestek dyni jest powszechnie wykorzystywany, to kosmetyka. Środek ten:
- poprawia napięcie skóry,
- redukuje zmarszczki,
- przyczynia się do likwidacji trądziku i wyprysków skórnych.
Można w pełni bezpiecznie stosować go także w walce z nieestetycznymi rozstępami. Z uwagi na zawartość potasu olej ma właściwości nawilżające, oczyszczające i rozświetlające skórę. Jest więc znakomitą naturalną alternatywą dla różnego rodzaju kremów i balsamów. Stanowi również bazę dla olejków do masażu oraz peelingów. Ponadto olej z pestek dyni może zastąpić odżywkę do włosów – sprawi, że będą lśniące i mocne, a końcówki nie będą się rozdwajać.
Olej z pestek dyni – gdzie i za ile kupić
Z uwagi na fakt, że do wytłoczenia jednego litra oleju potrzeba aż trzydziestu dyni, nie jest on najtańszy. Olej z pestek dyni w małych butelkach (0,25 l) można kupić za około 30 złotych, za większe opakowania (0,5 l) trzeba zapłacić średnio od 50 do 70 zł. Najłatwiej nabyć go w internetowych sklepach wysyłkowych. W sprzedaży stacjonarnej dostępny jest w dobrej klasy delikatesach, takich jak Alma oraz Piotr i Paweł. Trzeba pamiętać, że po zakupie olej z pestek dyni powinien być przechowywany w odpowiednich warunkach – szczelnie zamknięty, w temperaturze nie wyższej niż 5° Celsjusza. Jeśli dodatkowo będzie chroniony przed działaniem światła, zachowa swoje właściwości nawet przez trzy miesiące.