Olej palmowy – czy warto go włączyć do diety?

Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych i najczęściej wykorzystywanych na masową skalę tłuszczów. Swoją popularność zawdzięcza niskiej cenie oraz wysokiej odporności na różne warunki przechowywania. W płynnej postaci ma kolor pomarańczowo-czerwony. Otrzymywany jest z nasion olejowca gwinejskiego. Ma szerokie zastosowanie w produkcji preparatów kosmetycznych oraz w przemyśle spożywczym. Jednak nie należy do najzdrowszych tłuszczów. We Francji zwiększono nawet na niego podatek, aby ograniczyć jego spożycie! Czy rzeczywiście olej palmowy jest dla nas tak szkodliwy i w jaki sposób możemy wykorzystywać jego dobre właściwości, które przecież również posiada?

Olej palmowy – wady i zalety

Producenci ciastek, batonów, margaryn, kremów do kanapek, chipsów i innych smakołyków często wykorzystują w nich olej palmowy. Wiele z nas spożywa go regularnie, nawet o tym nie wiedząc, ponieważ na etykietach występuje pod nazwą „tłuszcz roślinny”. Ze względu na jego szeroką obecność w gotowych produktach, lepiej nie wprowadzać go dodatkowo do swojej kuchni, chociaż ma on swoje dobre i złe strony:

Wady oleju palmowego:

  • Ma wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Podnoszą one w naszym organizmie poziom szkodliwego cholesterolu LDL.
  • Zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i chorób układu naczyniowo-sercowego (z powodu nasyconych kwasów tłuszczowych).
  • Jego produkcja jest szkodliwa dla środowiska – w regionach jego wytwarzania karczowane są lasy, na miejscu których powstają plantacje palm.

Zalety oleju palmowego:

  • Olej palmowy dostarcza organizmowi witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza, który zapobiega rozwojowi szkodliwych wolnych rodników.
  • Zawiera beta-karoten, który korzystnie wpływa na cerę, wzrok i pracę układu odpornościowego.

Z praktycznego punktu widzenia, zaletą oleju palmowego jest również jego trwałość i łatwość przechowywania.

Olej palmowy w kosmetyce

Olej palmowy, ze względu na zawartość witaminy E i beta-karotenu, jest dobrym kosmetykiem. Ma silnie nawilżające właściwości, które można wykorzystać w pielęgnacji ciała i włosów. Odnajdziemy go w wielu gotowych kosmetykach, np. szminkach, balsamach, mydłach, kremach, szamponach, czy płynach do kąpieli. Możemy również kupić go jako samodzielny produkt i wykorzystywać, jako maskę do włosów czy balsam do ciała i twarzy. Olej palmowy stosowany zewnętrznie:

  • Nawilża i odżywia skórę
  • Nawilża włosy i zapobiega ich „puszeniu”
  • Pomaga w leczeniu obrzęków i stanów zapalnych skóry

Olej palmowy barwi skórę na pomarańczowo, a kolor znika po umyciu. Z tego powodu lepiej stosować go na noc.

Olej palmowy – cena


Za 500 ml oleju palmowego zapłacimy około 14 zł -20 zł, chociaż zdarzają się również znacznie droższe produkty. Możemy kupić go w supermarketach, delikatesach, sklepach internetowych. Olej palmowy ma dość intensywny zapach, który nie każdemu może odpowiadać. Przy jego aplikacji należy zachować ostrożność, ponieważ tłuszcz ten „lubi” zostawiać plamy na ubraniach czy ręcznikach.

Podsumowując: zaprośmy olej palmowy do swojej kosmetyczki, a unikajmy go w codziennej diecie. Starajmy się również wybierać te produkty, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Zobacz także: Olej kokosowy

olej palmowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Olej palmowy – czy warto go włączyć do diety?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *