Niskokaloryczne posiłki – jak je komponować?

Wszyscy wiemy, że kalorie to nasz wróg – jednak jak skomponować każdy posiłek w ciągu dnia, by nie przytyć, a jednocześnie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych? Nie jest to zadanie proste, szczególnie w świecie, w którym ciągle jesteśmy zabiegani i wielu z nas ma problem ze znalezieniem czasu na gotowanie. Jednak, jeśli zdrowie jest dla ciebie priorytetem, musisz znaleźć choć trochę czasu by przygotować niskokaloryczne posiłki dla ciebie i twojej rodziny. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się koniecznie z lekarzem lub dietetykiem, który z pewnością doradzi, jakie produkty możesz w swojej diecie wymienić, z których zrezygnować a jakie być może dodać.

Pomiędzy posiłkami

Przede wszystkim musisz zrezygnować z niektórych swoich nawyków. Podjadasz między posiłkami? Musisz z tym skończyć lub zamienić kaloryczne przekąski na te zdrowe, np. zawierające dużo błonnika, który powoduje uczucie sytości i jest zdrowy dla naszego przewodu pokarmowego. Pamiętaj, że niepozorna kostka czekolady to aż 50 kalorii!

Niskokaloryczne posiłki – to co jeść, by nie przytyć?

Na obiad powinieneś na przykład wybrać mięso kurczaka lub indyka (albo jeszcze lepiej, tofu), niż mięso czerwone, które zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych i jest najbardziej kaloryczne z wszystkich rodzajów mięs. Pamiętaj o piramidzie żywieniowej: nie możesz pominąć np. węglowodanów czy białek, jednak możesz dostarczyć je w innej postaci (np. roślin strączkowych czy orzechów). Lepiej, jeśli mięso lub ryby przygotujesz na parze lub ugotujesz, a nie usmażyć czy upieczesz. To zdecydowanie obniży ich kaloryczność. Pamiętaj również o tym, że przy obróbce termicznej ginie z produktów wiele cennych składników odżywczych i witamin. Jeśli musisz korzystać z patelni lub piekarnika, dodawaj do potrawy minimalną ilość tłuszczu, najlepiej oliwy z oliwek, gdyż jest jednym ze zdrowszych olejów. Możesz skorzystać ze specjalnego spryskiwacza do olejów, który pozwoli ograniczyć jego ilość, a jednocześnie natłuścić patelnię.

Nie zapomnij o dużej ilości zielonych warzyw, które zawierają najmniej kalorii. Obiadu nie popijaj wysokokalorycznym sokiem, a np. wodą lub sokiem z kory brzozy. Pamiętaj, że jeśli chcesz zachować zdrową dietę niskokaloryczną, musisz dostarczyć organizmowi przy każdym posiłku wszystkich niezbędnych składników: białek, węglowodanów, witamin i błonnika. Dlatego najlepszą dietą niskokaloryczną będzie dieta, w której nie koniecznie drastycznie zmienisz produkty, które zjadasz, ale po prostu wymienisz niektóre z nich (te najbardziej kaloryczne). Jeśli chodzi o inne posiłki, takie jak śniadanie czy kolacja – zrezygnuj raczej z białego pieczywa, które jest najbardziej kaloryczne. Pieczywo możesz również zastąpić ryżowymi krakersami (każdy krakers to tylko 30-35 kalorii!).

Nie możesz jednak przesadzać w ograniczaniu kalorii. Zdrowy, dorosły człowiek powinien spożywać dziennie produkty spożywcze, które dostarczą mu, w przypadku mężczyzny – ok. 2800 kalorii, a w przypadku dorosłej kobiety – ok. 2200 kalorii dziennie. Jeśli delikatnie zmniejszysz tę ilość, nic się nie stanie. Pamiętaj jednak, że jeśli będziesz się głodzić – organizm odpowie na taki proces chorobami i wycieńczeniem.

niskokaloryczne posiłki

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Niskokaloryczne posiłki – jak je komponować?

  • 20 stycznia, 2015 at 21:57
    Permalink

    Jest to dość trudna sztuka. Sma mam z tym dość duże problemy mimo, że próbuje od ok 3 lat.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *