Dieta trzustkowa – 7 kluczowych zasad, 4 najważniejsze efekty
Dieta trzustkowa zalecana jest osobom, które cierpią na choroby trzustki i dolegliwości z nimi związane. Trzustka w istotny sposób reguluje pracę układu pokarmowego oraz funkcjonowanie całego organizmu. Schorzenia tego narządu, jak np. ostre i przewlekłe zapalenie trzustki czy torbiel trzustki, mogą prowadzić do problemów z trawieniem, biegunek tłuszczowych, a nawet cukrzycy. Ta ostatnia najczęściej związana jest z resekcją trzustki.
Dodatkowym dyskomfortem, który towarzyszy problemom z trzustką jest ból brzucha, nasilający się szczególnie po spożyciu tłustych potraw. Dieta trzustkowa jest jednym z elementów leczenia trzustki oraz ma za zadanie doraźnie złagodzić nieprzyjemne objawy choroby.
Ten program żywieniowy składa się z trzech lub czterech etapów, przy czym każdy kolejny jest mniej rygorystyczny. Poznajcie główne zasady diety trzustkowej oraz jej efekty.
Dieta trzustkowa – zasady
Dieta trzustkowa ma różne odmiany, które odpowiadają innym schorzeniom trzustki. Inaczej ułożone są zalecenia w przypadku diety po ostrym zapaleniu trzustki, diety w przewlekłym zapaleniu trzustki czy po resekcji tego narządu.
Można jednak przedstawić ogólne zasady diety trzustkowej, wspólne dla większości wariantów:
- Spożywanie 5 małych posiłków dziennie.
- Bezwzględne wyeliminowanie alkoholu.
- Przygotowywanie dań na parze, w wodzie czy pieczenie ich w folii aluminiowej – potraw nie wolno smażyć.
- Gotowanie warzyw i owoców przed spożyciem (wyjątkiem jest całkowita tolerancja surowych warzyw i owoców).
- Wyeliminowanie warzyw i owoców powodujących wzdęcia, m.in. fasoli, grochu, śliwek, kapusty.
- Wyeliminowanie ostrych przypraw: pieprzu, chilli, octu, ostrej papryki i curry.
- Przygotowywanie zup i sosów na wywarach warzywnych.
Inne zasady diety trzustkowej odnoszą się do przyjmowania płynów oraz przestrzegania podziału na produkty spożywcze zakazane i dozwolone. Należy pić między posiłkami, a nie w ich trakcie oraz rozpoczynać dzień od 300 ml ciepłej wody.
Szczegółowy przebieg diety dostosowywany jest jednak do konkretnego pacjenta i choroby trzustki, zatem niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Już sam podział na produkty zakazane i dozwolone może zostać zmodyfikowany w odniesieniu do określonej osoby.
Dieta trzustkowa – efekty
Celem diety trzustkowej jest załagodzenie negatywnych skutków choroby, wsparcie pracy trzustki i stopniowy powrót do optymalnego odżywiania.
Właściwie prowadzona dieta trzustkowa daje następujące efekty:
- Zmniejszenie lub wyeliminowanie biegunek tłuszczowych
- Uzupełnienie niedoborów żywieniowych, w tym witamin A, D, E, K
- Zmniejszenie wahań poziomu glukozy we krwi – szczególnie w przypadku resekcji trzustki
- Zmniejszenie bólu wywołanego schorzeniami trzustki
W diecie trzustkowej ważna jest indywidualna reakcja pacjenta na każdy produkty. Niekiedy okazuje się, że przejście z jednego etapu diety na kolejny źle odbija się na zdrowiu chorego i należy wrócić do zaleceń etapu wcześniejszego.
Osoba stosująca dietę musi obserwować swój organizm i konsultować reakcje na poszczególne potrawy z lekarzem prowadzącym.