Dieta trzustkowa – 7 kluczowych zasad, 4 najważniejsze efekty

Dieta trzustkowa zalecana jest osobom, które cierpią na choroby trzustki i dolegliwości z nimi związane. Trzustka w istotny sposób reguluje pracę układu pokarmowego oraz funkcjonowanie całego organizmu. Schorzenia tego narządu, jak np. ostre i przewlekłe zapalenie trzustki czy torbiel trzustki, mogą prowadzić do problemów z trawieniem, biegunek tłuszczowych, a nawet cukrzycy. Ta ostatnia najczęściej związana jest z resekcją trzustki.

Dodatkowym dyskomfortem, który towarzyszy problemom z trzustką jest ból brzucha, nasilający się szczególnie po spożyciu tłustych potraw. Dieta trzustkowa jest jednym z elementów leczenia trzustki oraz ma za zadanie doraźnie złagodzić nieprzyjemne objawy choroby.

Ten program żywieniowy składa się z trzech lub czterech etapów, przy czym każdy kolejny jest mniej rygorystyczny. Poznajcie główne zasady diety trzustkowej oraz jej efekty.

dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa – zasady

Dieta trzustkowa ma różne odmiany, które odpowiadają innym schorzeniom trzustki. Inaczej ułożone są zalecenia w przypadku diety po ostrym zapaleniu trzustki, diety w przewlekłym zapaleniu trzustki czy po resekcji tego narządu.

Można jednak przedstawić ogólne zasady diety trzustkowej, wspólne dla większości wariantów:

  1. Spożywanie 5 małych posiłków dziennie.
  2. Bezwzględne wyeliminowanie alkoholu.
  3. Przygotowywanie dań na parze, w wodzie czy pieczenie ich w folii aluminiowej – potraw nie wolno smażyć.
  4. Gotowanie warzyw i owoców przed spożyciem (wyjątkiem jest całkowita tolerancja surowych warzyw i owoców).
  5. Wyeliminowanie warzyw i owoców powodujących wzdęcia, m.in. fasoli, grochu, śliwek, kapusty.
  6. Wyeliminowanie ostrych przypraw: pieprzu, chilli, octu, ostrej papryki i curry.
  7. Przygotowywanie zup i sosów na wywarach warzywnych.

 

Inne zasady diety trzustkowej odnoszą się do przyjmowania płynów oraz przestrzegania podziału na produkty spożywcze zakazane i dozwolone. Należy pić między posiłkami, a nie w ich trakcie oraz rozpoczynać dzień od 300 ml ciepłej wody.

dieta trzustkowa należy pić między posiłkami

Szczegółowy przebieg diety dostosowywany jest jednak do konkretnego pacjenta i choroby trzustki, zatem niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem. Już sam podział na produkty zakazane i dozwolone może zostać zmodyfikowany w odniesieniu do określonej osoby.

 

Dieta trzustkowa – efekty

Celem diety trzustkowej jest załagodzenie negatywnych skutków choroby, wsparcie pracy trzustki i stopniowy powrót do optymalnego odżywiania.

Właściwie prowadzona dieta trzustkowa daje następujące efekty:

  1. Zmniejszenie lub wyeliminowanie biegunek tłuszczowych
  2. Uzupełnienie niedoborów żywieniowych, w tym witamin A, D, E, K
  3. Zmniejszenie wahań poziomu glukozy we krwi – szczególnie w przypadku resekcji trzustki
  4. Zmniejszenie bólu wywołanego schorzeniami trzustki

W diecie trzustkowej ważna jest indywidualna reakcja pacjenta na każdy produkty. Niekiedy okazuje się, że przejście z jednego etapu diety na kolejny źle odbija się na zdrowiu chorego i należy wrócić do zaleceń etapu wcześniejszego.

Osoba stosująca dietę musi obserwować swój organizm i konsultować reakcje na poszczególne potrawy z lekarzem prowadzącym.

dieta trzustkowa - konsultacja z lekarzem

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *