Dieta przeciwgrzybicza – jadłospis, przepisy, efekty

Grzybica, zwana inaczej kandydozą, może pojawić się, kiedy nasz układ immunologiczny jest osłabiony, m.in. za sprawą nadmiernego stresu, zmęczenia czy przeziębienia. Jednym z elementów leczenia zakażenia drożdżakami jest dieta przeciwgrzybicza. Stosowana jest ona w celu zatrzymania rozwoju grzybicy atakującej układ pokarmowy. Głównym zaleceniem tego programu żywieniowego jest wykluczenie produktów spożywczych, które mogłyby nasilić postęp choroby. W trakcie diety należy znacznie ograniczyć spożywanie węglowodanów i zastąpić je przede wszystkim warzywami i produktami jak najmniej przetworzonymi. Na czym dokładnie polega dieta przeciwgrzybicza , jakie przepisy są w niej pomocne oraz jakie efekty pozwala uzyskać? 

Dieta przeciwgrzybicza – jadłospis

W diecie przeciwgrzybiczej bardzo ważny jest podział na produkty dozwolone i zakazane. W tej drugiej grupie znajdują się rzeczy, które należy wyeliminować z jadłospisu m.in.:

  • Słodkie produkty, w tym cukier, słodycze, miód, melasę czy słodkie napoje.
  • Produkty z białej mąki, np. makarony i jasne pieczywo.
  • Sery pleśniowe.
  • Owoce obfitujące w cukier.
  • Mleko i przetwory mleczne.

Wszystkie te produkty stanowią pożywienie dla drożdży i pomagają im przetrwać w organizmie. Podczas stosowania diety przeciwgrzybiczej ważne jest również unikanie suszonych i kwaszonych produktów, grzybów a także spożywanie jedynie warzyw i owoców bez skórki.

Dieta przeciwgrzybicza – przepisy

Dieta przeciwgrzybicza jest restrykcyjna i wymagająca. Jakie potrawy można skomponować na bazie tak ograniczonej listy produktów? Oto dwa, pomocne przepisy:

  1. Dorsz gotowany na parze – dorsza gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będzie miękki. Posypujemy go koperkiem, doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Podajemy go z brokułami z wody. Warzywa można skropić oliwą z oliwek dla lepszego przyswojenie witamin A, D, E, K.
  2. Kasza gryczana z brokułami i zielonym grochem – zielony groch, kaszę gryczaną i brokuły gotujemy osobno, aż będą miękkie (nie wolno jednak przegotować brokułu, ponieważ wówczas traci on swoje przeciwgrzybiczne właściwości). Wszystkie składniki mieszamy razem i polewamy olejem lnianym oraz posypujemy ziarnami sezamu.

Przepisy diety przeciwgrzybiczej bazują na produktach, które zwalczają drożdże i pomagają leczyć kandydozę. Przygotowując potrawy należy pamiętać, że dieta przeciwgrzybiczna wyklucza smażenie i pieczenie – wybierajmy więc gotowanie w wodzie i na parze. Dzięki temu jedzenie będzie lekkostrawne i nie podrażni zainfekowanego układu pokarmowego.

Dieta przeciwgrzybicza – efekty

Skuteczna dieta przeciwgrzybicza powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu – wówczas będzie zapobiegała rozwojowi drożdżaków. W tym celu warto skonsultować się z dietetykiem, który dobierze najlepszy program żywienia dla konkretnego przypadku kandydozy. Dieta przeciwgrzybicza często daje efekty dopiero po wielu tygodniach, a nawet miesiącach stosowania. Niekiedy staje się trwałym kryterium odżywiania, szczególnie u osób z nawracającą kandydozą. Jednak wielu chorym szybko przynosi ulgę i zmniejsza dyskomfort związany z grzybicą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *