Dieta niskowęglowodanowa – przepisy, jadłospis, zasady

Dieta niskowęglowodanowa wykorzystywana jest w leczeniu otyłości, a także cukrzycy czy epilepsji. Już w XIX wieku stosowaną ją jako jedną z głównych metod kuracji diabetyków. Mimo to dieta niskowęglowodanowa nadal wzbudza kontrowersje w środowisku lekarskim, przede wszystkim ze względu na słabo udokumentowane skutki uboczne jej długotrwałego przestrzegania. W celach odchudzających stosuje się ją jednak zaledwie prze 1- 3 tygodnie, a w ciągu 7 dni pozwala na zrzucenie około 1 kg, zatem nie powinna wywrzeć szkodliwego wpływu na zdrowie. Jednak przed wprowadzeniem każdego programu żywieniowego warto skonsultować się ze specjalistą. Dieta niskowęglowodanowa z całą pewnością nie jest natomiast wskazana dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci.

Zobacz także: Skuteczna dieta – czyli jaka?

Dieta niskowęglowodanowa- zasady

W omawianym programie żywieniowym główny nacisk kładzie się pochodzenie kalorii, a nie na ich ilość.Podstawowe zasady diety niskowęglowodanowej opierają na znacznym ograniczeniu spożywanych węglowodanów i zastąpieniu ich białkiem i tłuszczem.Same węglowodany powinny stanowić zaledwie 10-26% dziennych kalorii. Natomiast wysoka zawartość procentowa tłuszczu i białka wzmacnia i przedłuża uczucie sytości. Dzięki temu dieta niskowęglowodanowa jest mniej uciążliwa dla stosujących ją osób.Warto również do każdego posiłku dodać warzywa o niskiej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym. W ten sposób dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.

Dieta niskowęglowodanowa – jadłospis

Dieta niskowęglowodanowa występuje w różnych odmianach, jednak w każdej z nich główną zasadą jest ograniczanie węglowodanów prostych i złożonych. W jadłospisie osób ją stosujących nie powinny znaleźć się:

  • Produkty zbożowe, np. kasza, ryż, płatki owsiane, mąka, makarony.
  • Owce o wysokiej zawartości węglowodanów.
  • Warzywa o wysokiej zawartości skrobi, np. ziemniaki.
  • Słodycze, w tym miody i dżemy.

Należy zastąpić je produktami bogatymi w tłuszcz i białko, np. mięsem, rybami, jajami i serami. Dozwolone są również owoce i warzywa, które mają niską zawartość węglowodanów, np. brokuły, szpinak, ogórki, kalafior, pomidory. Te produkty są niezbędne, aby stworzyć właściwy jadłospis w diecie niskowęglowodanowej. Od czasu do czasu można pozwolić sobie również na maliny i orzechy.

Dieta niskowęglowodanowa – przepisy

Przedstawiamy dwa przepisy, które sprawią, że dieta niskowęglowodanowa będzie smaczna i zdrowa:

  1. Omlet z brie i awokado–2 jajka ubijamy, dodajemy łyżkę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy na maśle lub smalcu. Kiedy omlet będzie już lekko podpieczony, kładziemy na nim pokrojone plastry awokado i sera brie. Smażymy jeszcze kilka minut, aby białko dobrze się ścięło. Omlet można jeść z sałatami, które są dozwolone w diecie niskowęglowodanowej.
  2. Sałata z tuńczykiem – do mieszanki sałat lub jednego, wybranego gatunku, dodajemy puszkę tuńczyka, pokrojone pomidory, natkę pietruszki, mozzarellę i ogórka. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Innym, świetnym sposobem na szybkie śniadanie jest jajecznica na boczku, jedzona bez pieczywa, ale z dodatkiem warzyw, np. pomidorem, ogórkiem lub papryką.

dieta niskowęglowodanowa

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Dieta niskowęglowodanowa – przepisy, jadłospis, zasady

  • 16 maja, 2015 at 09:51
    Permalink

    Jak dla mnie to najlepsza dieta dla osób, które chcą schudnąć :) Oczywiście też nie ma co przesadzać. Węglowodany, jednak głównie złożone, są potrzebne organizmowi. :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *