Dieta anti-aging

Marzy Ci się ładna skóra bez zmarszczek? Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem i nieskazitelnym wyglądem przez długi czas? Jeżeli tak, to dieta anti-aging jest dla Ciebie! To, co jemy, ma ogromny wpływ na kondycję skóry i stan zdrowia, dlatego walkę z niedoskonałościami warto zacząć od wybierania odpowiednich produktów spożywczych.

Dlaczego się starzejemy?

Fizjologiczne starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak poprzez odpowiednie odżywianie i styl życia możesz mieć wpływ na to, jak szybko będzie on przebiegał. Proces starzenia jest istotnie związany z aktywnością wolnych rodników. Wszelkie zaburzenia często zależne są także od skumulowanych toksyn [1].

Czy wiesz co sprawia, że Twoja skóra starzeje szybciej? Głównym winowajcą okazuje się cukier! Razem ze wzrostem poziomu cukry we krwi zmienia się struktura naszych komórek, prowadząc do powstawania zmian zapalnych. Z kolei zmiany te prowadzą do pogłębiania się zmarszczek oraz negatywnie wpływają na produkcję kolagenu i elastyny.

Antyoksydanty i izoflawony to Twoi sprzymierzeńcy

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to bardzo ważna grupa związków. Są one odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, a więc cząsteczek odpowiedzialnych za niszczenie komórek (czego skutkiem jest starzenie się organizmu). Dodatkowo są niezbędne w procesie syntezy kolagenu. Wprowadzając je do swojej diety, będziesz mogła cieszyć się miękką i elastyczną skórą [4, 6].

Podstawą diety anty-aging są antyoksydanty, głównie:

  • witamina A – znajdziemy ją w marchwi, szpinaku, maśle, jajach i rybach [8],
  • witamina E – jej źródłem są ziarna słonecznika, oleje (głównie słonecznikowy, rzepakowy i sojowy), zielone warzywa liściaste i zarodki nasion zbóż [3],
  • witamina C – obficie występująca w czarnych porzeczkach, papryce i w szpinaku [9],
  • likopen – czerwony barwnik pomidorów, w niewielkich ilościach występuje również w czerwonej papryce,
  • luteina – żółty barwnik papryki, występuje także w szpinaku, w porze i brokułach [5].

Do dobrych źródeł antyoksydantów można zaliczyć również jagody i borówki, ciemną czekoladę, zielone warzywa liściaste, czosnek oraz awokado. Silnym działaniem przeciwstarzeniowym charakteryzują się również izoflawony obecne w mleku sojowym oraz roślinach strączkowych[2, 7].

Co jeść?

W diecie anti-aging wcale nie chodzi o spożywanie małych, delikatnych, niskokalorycznych posiłków. Po spożyciu lekkiego dania szybko znowu staniesz się głodna, a nie w tym rzecz. Pod ręką zawsze warto mieć “odmładzające” składniki, aby móc szybko przygotować z nich zdrowy, pełnowartościowych posiłek. Do takich produktów zaliczyć można przede wszystkim:

  • pełnoziarniste, razowe pieczywo, brązowy ryż, razowe makarony, kaszę gryczaną, płatki owsiane,
  • świeże warzywa i owoce, głównie: borówki, jeżyny, truskawki, jabłka, szpinak, czosnek, brokuły
  • jaja, jogurty, kefiry, drób, ryby, fasolę i groch,
  • orzechy i pestki, np. orzechy laskowe, włoskie, orzechy nerkowca, pestki dyni czy też siemię lniane,
  • masło, olej rzepakowy i oliwę z oliwek,
  • zieloną herbatę, niegazowaną wodę mineralną, mleka roślinne (np. sojowe), soki warzywne i owocowe [7, 10].

Będąc na tej diecie anti-aging, pamiętaj o ograniczeniu tłuszczu i cukru, ważny jest także sam sposób przygotowywania potraw. Lepiej przyrządzaj dania duszone, gotowane lub gotowane na parze. Unikaj natomiast grillowania i smażenia – podczas tych procesów w jedzeniu wytwarzają się niekorzystne dla zdrowia związki.

Pij wodę!

Picie wody jest bardzo ważnym elementem diety anti-aging. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu (zaleca się picie min. 2 litrów wody w ciągu dnia) nie tylko nawilżysz skórę, ale także pozbędziesz się z organizmu zbędnych toksyn [10].

1. Bacalini MG., Friso S., Olivieri F., Pirazzini C., Giuliani C., Santoro A., Franceschi C., Gasagnani P., Present and future of anti-ageing epigenetic diets., Mech Ageing Dev, 2014, Mar-Apr, s. 136-137.
2. Bijak M., Połać I., Borowiecka M., Nowak P., Stetkiewicz T., Pertyński T., Izoflawony jako alternatywna dla terapii hormonalnej wieku menopauzalnego. Przegląd menopauzalny, 2010, 6, s. 402-406.
3. Colombo M.L., An update on Vitamin E, Tocopherol and Tocotrienol – perspectives,Molecules, 2010, 15, s. 2103-2113.
4. Grajek W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, Żywość. Nauka. Technologia. Jakość, 204, 1(38), s. 3-11.
5. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. Postępy Fitoterapii, 2/2011, s. 127-143.
6. Gryszczyńska B., Iskra M., Współdziałanie antyoksydantów egzogennych i endogennych w organizmie człowieka, Nowiny Lekarskie, 2008, 77, 1, s. 50-55.
7. Kim SY, Kim SJ, Lee JY, Kim WG, Park WS, Sim YC, Lee J, Protective effects of dietary soy isoflavones against UV-induced skin-aging in hairless mouse model, J Am Coll Nutr 2004, 23, s. 157-162.
8. Krzysik M., Biernat J., Grajeta H., Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego. Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych w organizmie człowieka. Adv Clin Exp Med., 2007, 16, 1, s. 123-133.
9. Maćkowiak K., Torliński L., Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie, 2007, 76, 4, s. 349-356.
10. McKeith G., Jesteś tym, co jesz, REBIS, 2004, s. 157-163.

female face with wrinkles on her forehead

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *