Jeżeli poszukujecie zupy, która sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni, to dobrym pomysłem na pewno będzie, przygotowanie tradycyjnej zupy meksykańskiej z mięsem mielonym. To proste i szybkie w przygotowaniu danie sprawi, że najecie się państwo do syta i jednocześnie porządnie rozgrzejecie od środka.
Pomysł na sytą kolację
Kuchnia meksykańska, jest połączeniem tradycji tubylczych Indian z wpływami konkwistadorów. Dzieli się ja na poszczególne odmiany, ze względu na regiony Meksyku. Jej najważniejsze elementy to rośliny strączkowe, kukurydza i rozmaite rodzaje papryki chilli. Podstawowym składnikiem naszej rozgrzewającej i kolorowej zupy meksykańskiej z mięsem mielonym, na którą przepis narodził się w Meksyku, jest mięso mielone. Ze względu na to, iż zupa ta posiada wiele swoich odmian i nie istnieje jeden, oryginalny przepis, dotyczący jej przygotowania, możemy użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym – przepis
Składniki na zupę:
- pół kilograma mięsa mielonego,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej i białej fasoli,
- pokrojone w kostkę 4 pomidory świeże lub w zalewie,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku.
Przyprawy do zupy:
- 1 opakowanie mielonej, słodkiej papryki;
- 2 kostki rosołowe,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- przyprawa do potraw meksykańskich lub czerwona czubryca,
- liść laurowy i odrobina ziela angielskiego,
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz.
Gdy mamy już w domu, wszystkie potrzebne składniki, możemy przejść do przygotowania zupy. Do dużego garnka, wlewamy około 1 l wody i dodajemy do niej zawartość wszystkich puszek z warzywami bez odcedzania ich z zalewy. Następnie dodajemy pomidory i połowę przypraw, i gotujemy zupę na małym ogniu. Pierwszy etap, mamy już za sobą. Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa, które smażymy na patelni razem z przyprawą do dań meksykańskich i z posiekaną cebulką. Po kilku chwilach, do mięsa mielonego, dodajemy również pokrojoną, czerwoną paprykę.
Gdy warzywa na patelni zmiękną, dosypujemy do mięsa drugą połowę przypraw i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie umieszczamy tak przygotowane mięso w naszej gotującej się na ogniu zupie. Ostatni etap, polega na przyrządzeniu zaprawy pomidorowej. Na patelni, rozprowadzamy wodę wraz z koncentratem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Gdy zaprawa się zacznie gotować, możemy ją dodać do garnka z resztą składników. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zestawiamy z ognia, by móc ja przelać do wazy i zjeść wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi ze smakiem.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami
Jak wspomnieliśmy nie istnieje jeden, oryginalny przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkiami, który zabraniał by nam użycia różnego rodzaju, lubianych przez nas dodatków, które mogłyby wzbogacić i urozmaicić jej smak. Dla osób, lubiących grzyby, na pewno doskonały dodatkiem do tego dania, okażą się pieczarki, które ze względu na swoją dostępność w sklepach, zawsze możemy mieć pod ręką. Przygotowując zupę, postępujemy zgodnie z przepisem, który został zamieszczony powyżej, z tą różnicą, że dodajemy do gotującej się zupy sporą ilość pieczarek, podsmażonych wcześniej na maśle z cebulą i czosnkiem.