Jeżeli poszukujecie zupy, która sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni, to dobrym pomysłem na pewno będzie, przygotowanie tradycyjnej zupy meksykańskiej z mięsem mielonym. To proste i szybkie w przygotowaniu danie sprawi, że najecie się państwo do syta i jednocześnie porządnie rozgrzejecie od środka.  

Pomysł na sytą kolację

Kuchnia meksykańska, jest połączeniem tradycji tubylczych Indian z wpływami konkwistadorów. Dzieli się ja na poszczególne odmiany, ze względu na regiony Meksyku. Jej najważniejsze elementy to rośliny strączkowe, kukurydza i rozmaite rodzaje papryki chilli. Podstawowym składnikiem naszej rozgrzewającej i kolorowej zupy meksykańskiej z mięsem mielonym, na którą przepis narodził się w Meksyku, jest mięso mielone. Ze względu na to, iż zupa ta posiada wiele swoich odmian i nie istnieje jeden, oryginalny przepis, dotyczący jej przygotowania, możemy użyć mięsa mielonego dowolnego gatunku.  

Zupa meksykańska z mięsem mielonym –  przepis

Składniki na zupę:

  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej i białej fasoli,
  • pokrojone w kostkę 4 pomidory świeże lub w zalewie,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku.

Przyprawy do zupy:

  • 1 opakowanie mielonej, słodkiej papryki;
  • 2 kostki rosołowe,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawa do potraw meksykańskich lub czerwona czubryca, 
  • liść laurowy i odrobina ziela angielskiego,
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz. 

Gdy mamy już w domu, wszystkie potrzebne składniki, możemy przejść do przygotowania zupy. Do dużego garnka, wlewamy około 1 l wody i dodajemy do niej zawartość wszystkich puszek z warzywami bez odcedzania ich z zalewy. Następnie dodajemy pomidory i połowę przypraw, i gotujemy zupę na małym ogniu. Pierwszy etap, mamy już za sobą. Teraz przystępujemy do przygotowania mięsa, które smażymy na patelni razem z przyprawą do dań meksykańskich i z posiekaną cebulką. Po kilku chwilach, do mięsa mielonego, dodajemy również pokrojoną, czerwoną paprykę. 

Gdy warzywa na patelni zmiękną,  dosypujemy do mięsa drugą połowę przypraw i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie umieszczamy tak przygotowane mięso w naszej gotującej się na ogniu zupie. Ostatni etap, polega na przyrządzeniu zaprawy pomidorowej. Na patelni, rozprowadzamy wodę wraz z koncentratem oraz zmiażdżonym czosnkiem.  Gdy zaprawa się zacznie gotować, możemy ją dodać do garnka z resztą składników. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie zestawiamy z ognia, by móc ja przelać do wazy i zjeść wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi ze smakiem. 

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami

Jak wspomnieliśmy nie istnieje jeden, oryginalny przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkiami, który zabraniał by nam użycia różnego rodzaju, lubianych przez nas dodatków, które mogłyby wzbogacić i urozmaicić jej smak. Dla osób, lubiących grzyby, na pewno doskonały dodatkiem do tego dania, okażą się pieczarki, które ze względu na swoją dostępność w sklepach, zawsze możemy mieć pod ręką. Przygotowując zupę, postępujemy zgodnie z przepisem, który został zamieszczony powyżej, z tą różnicą, że dodajemy do gotującej się zupy sporą ilość pieczarek, podsmażonych wcześniej na maśle z cebulą i czosnkiem.