Zupa idealna na wiosnę – 3 inspiracje

Kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki – czyli wiosenne warzywa – warto użyć ich do przygotowania smacznej sezonowej zupy. Podpowiadamy, co przygotować z botwinki, młodej marchewki i świeżej sałaty.

Wiosenna zupa – chłodnik litewski

Botwinka, inaczej młode listki buraków, nadadzą wybornego smaku chłodnikowi. Przygotuj go w wersji litewskiej, a na pewno się nie zawiedziesz. Na początek zagotuj w rondelku 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami) i gotuj całość na małym ogniu do momentu, w którym warzywa nabiorą miękkości. W wywarze rozpuść bulionetkę wołową Knorr, która nada chłodnikowi wyrazistości, i po zagotowaniu odstaw przyrządzane danie do ostygnięcia. Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki warzywa, czyli pęczek rzodkiewki i zielony ogórek, i wymieszaj ją z 500 ml jogurtu naturalnego. Wszystko dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj z połówkami ugotowanych na twardo jajek. Jako dodatek sprawdzi się też drobno posiekany świeży szczypiorek lub koperek. Przekonaj się, jak smaczna jest ta zupa.Potrzebujesz więcej inspiracji? Więcej przepisów na zupy znajdziesz tutaj https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy

Wiosenna zupa – krem z marchewki

Młoda marchewka – intensywnie pomarańczowa i słodka – będzie znakomitą bazą do gęstej, aromatycznej zupy. Cztery większe lub kilka mniejszych obierz i – wraz z ziemniakami – pokrój w plastry. Dwie cebule starannie poszatkuj. Wymienione warzywa podsmaż na rozgrzanym w garnku oleju – dzięki temu wydobędziesz pełnię ich smaku. Po chwili dopraw je mieszanką przypraw – łyżką curry, posiekaną ostrą papryczką oraz szczyptą cynamonu, mielonych goździków i kardamonu. Dodaj do garnka 1½ litra wody, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez ok. 40 minut, czyli do momentu, w którym warzywa będą bardzo miękkie. Następnie wlej do zupy 200 ml soku pomarańczowego i wyciśniętego z jednej cytryny lub dwóch limonek. Dołącz dwie kostki rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, wymieszaj i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku miodem i szczyptą soli. Zupę podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu. Przed podaniem oprósz ją podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Oryginalną dekoracją zupy będzie również jadalna nać marchewki.

Wiosenna zupa – krem z sałaty

Wiosna to również sezon na świeżą sałatę. Przygotujesz z niej niecodzienną zupę krem. Na początek rozpuść kostkę bulionu na włoszczyźnie Knorr w trzech szklankach wrzącej wody. Dodaj do niej pokrojony szczypiorek i gotuj zupę przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie podziel zieloną sałatę (świetnie sprawdzi się np. masłowa) na małe kawałki i drobno posiekaj czosnek. Do garnka z bulionem wsyp opakowanie jasnej zasmażki błyskawicznej marki Knorr i dokładnie wymieszaj. Dodaj przygotowaną wcześniej sałatę oraz czosnek i gotuj wszystko przez ok. 5 minut. Następnie wymieszaj zupę z ½ szklanki śmietany o 18% zawartości tłuszczu i dopraw odrobiną pieprzu i soli. Gotową zupę podawaj w małych miseczkach, udekorowaną świeżym koperkiem. Jako dodatek sprawdzi się groszek ptysiowy lub chrupiące mini grzanki. Wypróbuj ten przepis na wyborną zupę.

Wiosenna zupa powinna być smaczna i apetycznie podana. Jak widać, nowalijki są jej świetną bazą. Skorzystaj z sezonu i na najbliższy obiad podaj jedną z trzech znakomitych zup z tego artykułu.

One thought on “Zupa idealna na wiosnę – 3 inspiracje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *