Makaron z łososiem w 7 minut
Zielony makaron z łososiem wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie.
Zielony makaron z łososiem to danie w sam raz na zwykły, codzienny obiad – bo robi się je bardzo szybko. Ale można podać go tak naprawdę także jako przystawkę na ciepło na przyjęciu, bo wygląda bardzo atrakcyjnie. Zielony makaron to makaron ze szpinakiem – mój przywiozłam z wakacji w Chorwacji, ale podobny można bez trudu kupić w hipermarketach. Łosoś świetnie do tego makaronu pasuje, ale oczywiście jeśli nie macie pd ręką zielonego makaronu, to ten sam sos można podać również ze zwykłym makaronem.
Przepis na sos z wędzonym łososiem pochodzi z gazetki „Kochamy makarony”. To jeden z tych sosów, które robi się przez 10 minut i tak naprawdę największą filozofią jest tutaj pokrojenie wędzonego łososia. Ja używam do sosu łososia wędzonego na zimno.
Zielony makaron z łososiem to pomysł na szybki obiad, prawie tak szybki jak Makaron z brokułami i sosem serowym.
Makaron z łososiem – przepis
Składniki na 2 porcje:
- 250 g makaronu
- 2 opakowania (czyli 200g) wędzonego łososia
- 2 trójkąciki serka topionego ziołowego
- kilka łyżek mleka 3,2% (tak do 1/4 szklanki powinno wystarczyć)
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Makaron z łososiem – Przygotowanie:
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam. Łososia kroję w małe kawałki. Podsmażam na suchej patelni, a po minucie dodaję serek, mleko, śmietanę. Na małym ogniu gotuję, aż serek się całkiem rozpuści. Dodaję soli i pieprzu, zdejmuję z ognia i polewam sosem mój makaron.