Co zamiast ziemniaków do obiadu?
Czy Ty też w dzieciństwie do każdego obiadu jadłeś porcję ziemniaków? A co zamiast ziemniaków do obiadu można podać?
Kuchnia naszych mam i babć była pełna ziemniaków – dzisiejszym gospodyniom po 50-tce, a także ich mężom wprost trudno sobie wyobrazić, że do tradycyjnego schabowego można podać coś innego niż ziemniaki. Pewnie są wyjątki, ale większość obiadów w polskich domach tak właśnie wyglądała – i wygląda pewnie do dziś: mięso, ziemniaki, surówka.
Mam wrażenie, że młodsze pokolenia – dzisiejsi 20-, 30-latkowie już tak nie gotują, że dzisiaj częściej szukamy zamienników dla ziemniaków, a w naszych kuchniach pojawiają się ciekawe alternatywy. I fajnie, bo wprowadzając do swojej diety zamienniki dla ziemniaków można jadać codziennie coś innego przez wiele tygodni.
Co zamiast ziemniaków do obiadu – pomysły
Alternatyw dla ziemniaków jest bardzo dużo – oto kilka pomysłów do wykorzystania:
- makarony – kształtów, kolorów jest w sklepach całe mnóstwo, a makarony można robić także w domu. Do tego domowe sosy lub bez sosu – jak kto woli.
- kluski śląskie – bez nich nie może odbyć się żadne wesele – zawsze jako dodatek do jednego z ciepłych posiłków są kluski śląskie – przynajmniej w okolicach Łodzi. U was w regionie też?
- kopytka – dobre, polskie kluski, choć też z ziemniaków. Ale zawsze to jakieś urozmaicenie, prawda?
- gnocci – włoskie kluseczki ziemniaczane. Takich klusek z innych krajów też jest sporo, wystarczy tylko zainteresować się kuchniami świata i próbować przepisów na kluski w swojej kuchni
- kluski łyżką kładzione, kluski półfrancuskie – to takie kluseczki, które robi się w kilka chwil i gotuje w osolonej wodzie. Dla mnie idealny dodatek do mięs z sosami
- ryż ugotowany na sypko – zwykły, biały lub brązowy, idealny np. do kurczaka curry
- risotto – ryż przyrządzany nieco inaczej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, także świetny jako zamiennik ziemniaków
- kasza gryczana, kasza kus kus, pęczak – kasz jest bardzo wiele i wszystkie nadają się jako dodatek do obiadu. I są pełne zdrowia!
- puree z warzyw (marchewka, bób, kalafior, seler, pieczona dynia, brokuły, buraczki, groszek) – tu pole do popisu jest ogromne, zwłaszcza w sezonie warzywnym warto korzystać z przepisów na warzywne puree.
- grzanki z bagietki z oliwą i pomidorami – zamiast ziemniaków można podać upieczone przez kilka chwil kawałki bagietki, polane oliwą, z dodatkiem parmezanu czy świeżej bazylii, do tego z pomidorami i cebulką. Palce lizać, zwłaszcza do grillowanych mięs.
- pampuchy – kolejne polskie kluski – kluski na parze, inaczej kluski drożdżowe. Świetne do gulaszu, ale też do sosów owocowych
- placki ziemniaczane, placki z cukinii, z bakłażana – takie placuszki także można podać jako dodatek do mięsa z sosem albo do mięsa pieczonego, a do placków przygotować oddzielny sos – np. placki z cukinii świetnie smakują z sosem czosnkowym.
- baba ziemniaczana – upieczona z dodatkiem cebuli, często także z boczkiem, świetnie się sprawdza jako dodatek do obiadu.

Jesteśmy zwolenniczkami kasz! Chociaż za ryżem też przepadamy :))))
Pingback: Skuteczna dieta - czyli jaka?