Co zamiast ziemniaków do obiadu?

Czy Ty też w dzieciństwie do każdego obiadu jadłeś porcję ziemniaków? A co zamiast ziemniaków do obiadu można podać?

Kuchnia naszych mam i babć była pełna ziemniaków – dzisiejszym gospodyniom po 50-tce, a także ich mężom wprost trudno sobie wyobrazić, że do tradycyjnego schabowego można podać coś innego niż ziemniaki. Pewnie są wyjątki, ale większość obiadów w polskich domach tak właśnie wyglądała – i wygląda pewnie do dziś: mięso, ziemniaki, surówka.

Mam wrażenie, że młodsze pokolenia – dzisiejsi 20-, 30-latkowie już tak nie gotują, że dzisiaj częściej szukamy zamienników dla ziemniaków, a w naszych kuchniach pojawiają się ciekawe alternatywy. I fajnie, bo wprowadzając do swojej diety zamienniki dla ziemniaków można jadać codziennie coś innego przez wiele tygodni.

Co zamiast ziemniaków do obiadu – pomysły

Alternatyw dla ziemniaków jest bardzo dużo – oto kilka pomysłów do wykorzystania:

    • makarony – kształtów, kolorów jest w sklepach całe mnóstwo, a makarony można robić także w domu. Do tego domowe sosy lub bez sosu – jak kto woli.
    • kluski śląskie – bez nich nie może odbyć się żadne wesele – zawsze jako dodatek do jednego z ciepłych posiłków są kluski śląskie – przynajmniej w okolicach Łodzi. U was w regionie też?
    • kopytka – dobre, polskie kluski, choć też z ziemniaków. Ale zawsze to jakieś urozmaicenie, prawda?
    • gnocci – włoskie kluseczki ziemniaczane. Takich klusek z innych krajów też jest sporo, wystarczy tylko zainteresować się kuchniami świata i próbować przepisów na kluski w swojej kuchni
    • kluski łyżką kładzione, kluski półfrancuskie – to takie kluseczki, które robi się w kilka chwil i gotuje w osolonej wodzie. Dla mnie idealny dodatek do mięs z sosami
    • ryż ugotowany na sypko – zwykły, biały lub brązowy, idealny np. do kurczaka curry
    • risotto – ryż przyrządzany nieco inaczej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, także świetny jako zamiennik ziemniaków
    • kasza gryczana, kasza kus kus, pęczak – kasz jest bardzo wiele i wszystkie nadają się jako dodatek do obiadu. I są pełne zdrowia!

  • puree z warzyw (marchewka, bób, kalafior, seler, pieczona dynia, brokuły, buraczki, groszek) – tu pole do popisu jest ogromne, zwłaszcza w sezonie warzywnym warto korzystać z przepisów na warzywne puree.
  • grzanki z bagietki z oliwą i pomidorami – zamiast ziemniaków można podać upieczone przez kilka chwil kawałki bagietki, polane oliwą, z dodatkiem parmezanu czy świeżej bazylii, do tego z pomidorami i cebulką. Palce lizać, zwłaszcza do grillowanych mięs.
  • pampuchy – kolejne polskie kluski – kluski na parze, inaczej kluski drożdżowe. Świetne do gulaszu, ale też do sosów owocowych
  • placki ziemniaczane, placki z cukinii, z bakłażana – takie placuszki także można podać jako dodatek do mięsa z sosem albo do mięsa pieczonego, a do placków przygotować oddzielny sos – np. placki z cukinii świetnie smakują z sosem czosnkowym.
  • baba ziemniaczana – upieczona z dodatkiem cebuli, często także z boczkiem, świetnie się sprawdza jako dodatek do obiadu.

 

 

co zamiast ziemniakow do obiadu
flickr.com/ United Soybean Board
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Co zamiast ziemniaków do obiadu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *