Wieprzowina po tajsku a’la Pad Prik King Muh

Wieprzowina po tajsku, inspirowana przepisem z programu “Kuchnia Polska”, to danie bardzo proste w przygotowaniu, ciekawe w smaku i pikantne. Warto spróbować!

Wieprzowina po tajsku – składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 450 g zielonej fasolki (może być mrożona),
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki pasty curry (może być w wersji łagodniejszej),
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 10 listków suszonej limonki kaffir,
  • 2 papryczki chili,
  • ryż lub makaron.

Wieprzowina po tajsku – przygotowanie

  1. Łopatkę oczyścić, pokroić w kostkę, usmażyć.
  2. Do mięsa dodać bulion, fasolkę, pastę curry, sos rybny, cukier, pokrojone papryczki chili i liście limonki kaffir. Dusić przez 25 minut.
  3. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Smacznego!

wieprzowina po tajsku

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *