Szybkie meksykańskie quesadillas z kabanosami


Świetny sposób na szybki obiad lub na ciepłą przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi – zapraszam na quesadillas.

Zawsze mam w domu jakieś placki do tortilli, bo nigdy nie wiadomo, do czego się przydadzą. Jako awaryjne wyjście, kiedy nie mam pomysłu na obiad sprawdzają się świetnie – zwłaszcza do czyszczenia lodówki z resztek :) Quesadillas to danie z wykorzystaniem tortilli – oczywiście placki możecie zrobić własnoręcznie, ale ja nie mam czasu na takie zabawy i jak zwykle korzystam z gotowców ;) Proponuję podać je z salsą meksykańską lub sosem guacamole – są przepyszne!

Składniki:

  • – 2 placki tortille
  • – 1 kabanos
  • – 1 cebulka (opcjonalnie)
  • – pół szklanki startego sera żółtego lub 4 plasterki sera
  • – odrobina oleju
  • – sól i pieprz

Przygotowanie:

1 placek podsmażam na suchej patelni lub lekko zwilżonej olejem. Odkładam. Drugi kładę na patelnię, układam na nim pokrojonego w plasterki kabanosa, pokrojoną cebulkę, ser żółty, przyprawiam, zakrywam drugim plackiem (tym podsmażonym – rumianą stroną do góry) i przyciskam. Przykrywam patelnię i podsmażam placek, aż stanie się rumiany a ser się rozpuści. Zdejmuję z patelni, kroję na trójkąty i podaję.

quesadillas

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Szybkie meksykańskie quesadillas z kabanosami

  • 12 kwietnia, 2014 at 14:28
    Permalink

    Jeden kabanos? Tak mało? ;) dodam min. dwa Maestro z kurczaniem ;)

    Reply
  • 27 kwietnia, 2014 at 18:42
    Permalink

    Niee te z kurczakiem to są za suche, lepsze bekonowe.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *