Sos do pizzy (II wersje: na spód i do polania)

Prosty do zrobienia sos do pizzy w dwóch wariantach – jako baza do polania surowego ciasta oraz sos do gotowej pizzy.

Podstawą dobrej pizzy jest sprawdzony przepis na ciasto na pizzę oraz sos do pizzy. Zarówno ten, który będzie można rozprowadzić na surowym cieście, jak i sos do polania już gotowej, upieczonej pizzy. Jakoś trudno mi zawsze z tego sosu zrezygnować – wiem, że w wielu krajach sosów do pizzy się nie podaje, ale dla mnie to taki nieodłączny dodatek :)

Z kolei jeśli chodzi o sos na spód – kiedyś smarowałam pizzę po prostu koncentratem pomidorowym, ale to nie było to. Teraz mieszam koncentrat z wodą i przyprawami i pizza smakuje o niebo lepiej w takiej wersji!

Sos do pizzy na spód

Składniki:

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oregano + duża szczypta ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Składniki podgrzewam w rondelku do zagotowania, odstawiam i studzę, zimnym smaruję spód pizzy.

Sos do pizzy – do polania

Składniki:

  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • kilka kropli tabasco
  • oregano
  • mieszanka przypraw do pizzy lub zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroję w kosteczkę, a następnie podsmażam na oleju do momentu, aż będzie szklista. Do garnuszka wrzucam pomidory, dodaję cebulę, koncentrat i przyprawy, wszystko zagotowuję i gotuję przez ok. 5 minut. Studzę i podaję.

Można go przed podaniem zblendować, żeby miał jednolita konsystencję.

sos do pizzy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *