Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów
Sos malinowy to coś, co latem robię bardzo często, bo przydaje się do wielu różnych dań i deserów. A robi się go bardzo łatwo i można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.
Sos malinowy przygotowujemy ze świeżych malin, ale zimą da się go zrobić z mrożonych owoców. Maliny mają dużo witaminy C, więc warto go przygotować wtedy, kiedy bierze nas jakieś paskudne choróbsko i wzmocnienie jest wskazane. Takich malin można dodać wtedy do herbaty, do kawy, a nawet do gorącej czekolady. Latem sos malinowy wykorzystuję do pampuchów, świetnie nadaje się również do deserów – można nim polać lody albo… sernik na zimno (zrobiony w tortownicy, np. według przepisu na Błyskawiczne serniczki na zimno w pucharkach). Można polać nim też gofry, naleśniki, placki z serka homogenizowanego.Sos malinowy to nie jest może najbardziej wyszukany przepis na świecie, ale latem fajnie mieć trochę sosu w lodówce, bo do deserów jest rewelacyjny.
Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów – przepis
Składniki:
- pół kilograma malin
- ok. 5 łyżek cukru
- łyżka wody
Przygotowanie:
Maliny umyte umieszczam w rondlu, dodaję wodę i zasypuję cukrem. Odstawiam na kilkanaście minut, żeby puściły trochę soku. Wstawiam na gaz i podgrzewam do zagotowania, jednocześnie rozgniatając maliny widelcem. Odstawiam do wystudzenia.
Pingback: Placki z serka homogenizowanego
Pingback: Sernik na zimno z czarną porzeczką
Pingback: Gofry bez mleka krowiego