Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów

Sos malinowy to coś, co latem robię bardzo często, bo przydaje się do wielu różnych dań i deserów. A robi się go bardzo łatwo i można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

Sos malinowy przygotowujemy ze świeżych malin, ale zimą da się go zrobić z mrożonych owoców. Maliny mają dużo witaminy C, więc warto go przygotować wtedy, kiedy bierze nas jakieś paskudne choróbsko i wzmocnienie jest wskazane. Takich malin można dodać wtedy do herbaty, do kawy, a nawet do gorącej czekolady. Latem sos malinowy wykorzystuję do pampuchów, świetnie nadaje się również do deserów – można nim polać lody albo… sernik na zimno (zrobiony w tortownicy, np. według przepisu na Błyskawiczne serniczki na zimno w pucharkach). Można polać nim też gofry, naleśniki, placki z serka homogenizowanego.Sos malinowy to nie jest może najbardziej wyszukany przepis na świecie, ale latem fajnie mieć trochę sosu w lodówce, bo do deserów jest rewelacyjny.

Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów – przepis

Składniki:

  • pół kilograma malin
  • ok. 5 łyżek cukru
  • łyżka wody

Przygotowanie:

Maliny umyte umieszczam w rondlu, dodaję wodę i zasypuję cukrem. Odstawiam na kilkanaście minut, żeby puściły trochę soku. Wstawiam na gaz i podgrzewam do zagotowania, jednocześnie rozgniatając maliny widelcem. Odstawiam do wystudzenia.

sos malinowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

3 thoughts on “Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *