Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to fajny dodatek do obiadu, np. do pieczonego mięsa.
Prosta do zrobienia i jednocześnie dość oryginalna w smaku – smak sera pleśniowego świetnie komponuje się ze smakiem gruszki, a dodatek lekko podprażonych ziaren słonecznika zaostrza smak. Składników jest niewiele, więc całość można zrobić zaledwie w kilka chwil. A warto, bo smak jest wyjątkowy. No i składniki miesza się w kilka chwil, najtrudniejszy element to chyba obieranie gruszki ;)
Ja staram się podawać na obiad tylko mięsa i sałatki, bez żadnych „zapychaczy”, czyli ziemniaków czy klusek, więc fajnie jest, jak sałatka jest sycąca, a ser pleśniowy i ziarno słonecznika sprawiają, że sałatka z gruszką taka właśnie jest.
Do obiadu polecam też inną kolorową i prosta sałatkę – z rukoli z brzoskwinią albo sałatkę z rukoli z migdałami.
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym – przepis
Składniki:
- mieszanka sałat
- garść ziaren słonecznika
- 100g sera pleśniowego
- 1 gruszka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gruszkę obieram, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w zgrabne słupki. Ser pleśniowy kroję w kostkę, wrzucam do miski z sałatą, dodaję gruszkę. Ziarna słonecznika podpiekam na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund, żeby się zrumieniły. Dodaję do sałatki, polewam wszystko oliwą z oliwek do smaku i podaję od razu po przygotowaniu.