Sałatka z gruszką i serem pleśniowym


Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to fajny dodatek do obiadu, np. do pieczonego mięsa.

 

Prosta do zrobienia i jednocześnie dość oryginalna w smaku – smak sera pleśniowego świetnie komponuje się ze smakiem gruszki, a dodatek lekko podprażonych ziaren słonecznika zaostrza smak. Składników jest niewiele, więc całość można zrobić zaledwie w kilka chwil. A warto, bo smak jest wyjątkowy. No i składniki miesza się w kilka chwil, najtrudniejszy element to chyba obieranie gruszki ;)

Ja staram się podawać na obiad tylko mięsa i sałatki, bez żadnych “zapychaczy”, czyli ziemniaków czy klusek, więc fajnie jest, jak sałatka jest sycąca, a ser pleśniowy i ziarno słonecznika sprawiają, że sałatka z gruszką taka właśnie jest.

Do obiadu polecam też inną kolorową i prosta sałatkę – z rukoli z brzoskwinią albo sałatkę z rukoli z migdałami.

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym – przepis

Składniki:

  • mieszanka sałat
  • garść ziaren słonecznika
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 gruszka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Gruszkę obieram, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w zgrabne słupki. Ser pleśniowy kroję w kostkę, wrzucam do miski z sałatą, dodaję gruszkę. Ziarna słonecznika podpiekam na suchej patelni przez kilkadziesiąt sekund, żeby się zrumieniły. Dodaję do sałatki, polewam wszystko oliwą z oliwek do smaku i podaję od razu po przygotowaniu.

salatka z gruszka i serem plesniowym

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *