Makaron z tuńczykiem
Pomysł na prosty obiad czyli makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym, posypany serem camembert o jeden z tych obiadów, które można zrobić w ciągu kilkunastu minut (potrzebujemy dokładnie tyle czasu, ile zajmuje ugotowanie makaronu). Lubię to danie, bo można je przygotować z puszek, które mogą długo leżeć w szafkach, schowane na wszelki wypadek. Makaron z tuńczykiem można zrobić oczywiście bez dodatku sera camembert, albo camembert można zastąpić brie albo parmezanem – też będzie pysznie.
Z innych pomysłów na prosty obiad (a także tani obiad) polecam Makaron z sosem pomidorowym z oliwkami i brie. To także przepis na coś, co można zrobić dosłownie w kilka minut, a większość z tych składników mamy w domu. Wypróbujcie także Pizzę na cieście francuskim.
Prosty obiad: Makaron z tuńczykiem – przepis
Składniki (dla 2 osób)
- 2-3 garści makaronu (świderki, rurki)
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- puszka pomidorów w kawałkach
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii
- 1 opakowanie sera camembert
Przygotowanie:
Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos: na patelnię wyrzucam zawartość obu puszek, odrobinę solę i pieprzę (według uznania). Dodaję też trochę listków bazylii, podartych w kawałeczki. Podgrzewam, aż do zagotowania i gotuję kilka minut.
Pod koniec gotowania na patelnię wrzucam makaron, niech chwilę pobędzie na tej patelni i zaprzyjaźni się z sosem :) Wyjmuję na talerz, posypuję jeszcze listkami bazylii i camembertem, pokrojonym w duże, niekoniecznie regularne kawałki. Danie jest pyszne, sycące, świetne o każdej porze roku.
Pingback: Placki z bakłażana
Pingback: Szybki obiad: Makaron z brokułami i sosem serowym