Proste papryki faszerowane kurczakiem

Danie na prosty obiad – wystarczą zaledwie trzy składniki, żeby zrobić papryki nadziewane kurczakiem a’la gyros.

Papryki nadziewane na ogół robimy z mięsem mielonym, ale można do nich włożyć przecież każdy farsz – zarówno inne mięsa, jak i kasze, a także farsz warzywny. Tym razem proponuję prosty pomysł na paprykę faszerowaną kurczakiem, którego wcześniej usmażyliśmy na patelni. Kurczaka przyprawiam moją ulubioną mieszanką przypraw do gyrosa, ale można go przyprawić dowolnie. Podobnie jeśli chodzi o ser – zamiast żółtego można użyć np. pleśniowego, będzie równie smaczne.

Papryki faszerowane kurczakiem – przepis

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki
  • ok. 250 g filetów z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 150g sera żółtego
  • odrobina oleju

Przygotowanie:

Kurczaka kroję w kosteczkę i obficie posypuję przyprawą. Smażę na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Paprykę myję, odkrawam górną część i wydrążam środek. Do każdej wkładam mięso do połowy wysokości, dodaję starty na tarce ser żółty, ponownie dodaję mięso i na górę znowu ser.

Tak przygotowane papryki zapiekam w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

faszerowane papryki

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Proste papryki faszerowane kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *