Pomysły na jesienny obiad

Dobre ciasto na naleśniki to baza dla okrągłych placków, które stanowią idealne danie obiadowe, deserowe, a nawet śniadaniowe. Naleśniki na słodko i słono uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli w każdym wieku, a to za sprawą możliwości dowolnego eksperymentowania z ich farszem.

 

Podpowiadamy, jak przygotować idealne ciasto na naleśniki i jak wykorzystać jego nadmiar do stworzenia oryginalnych jesiennych dań.

Idealne ciasto na naleśniki

Sprawdzone ciasto na naleśniki to gwarancja radości małych i dużych łasuchów. To z naszego przepisu jest doskonałe, a przygotowane z niego okrągłe placki są odpowiednio elastyczne, dobrze wysmażone i nie za tłuste. Jeśli jakimś cudem nie spałaszujecie ich wszystkich naraz, nadmiar naleśników możesz wykorzystać do przygotowania pysznych, jesiennych obiadów.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj ubite jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli. Odstaw płynną masę na kwadrans, by ulotniły się z niej bąbelki powietrza i związał gluten. Kiedy ciasto nieco zgęstnieje, dodaj do niego olej i ponownie zamieszaj. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, aż nabiorą rumieńców. Wykładaj na talerz i podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Sycący torcik naleśnikowy z mięsem

Wraz z nastaniem ponurych, jesiennych dni chętniej sięgamy po rozgrzewające, aromatyczne dania obiadowe. Najlepiej te z mięsem i porcją warzyw, które zaspokoją nasz apetyt na długi czas i zapewnią przyjemne uczucie ciepła w środku. Nadmiar ciasta naleśnikowego możesz wykorzystać do stworzenia sycącego torciku, który zapieczony w piekarniku umili nawet wyjątkowo deszczowe dni.

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • garść śliwek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Śliwki pokrój w ćwiartki, pomidory pokrój w ósemki, a cebulę w piórka. Pokrojone owoce i warzywa podsmaż na patelni. Kiedy będą gotowe, wymieszaj je z mięsem. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść. Na jego spodzie ułóż przygotowany wcześniej naleśnik. Na nim ułóż podsmażony farsz mięsny. Posyp startym serem, przykryj następnym naleśnikiem i ponownie ułóż farsz do wyczerpania składników. Całość zapiekaj kwadrans w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Zupa dyniowa w naleśnikowym makaronem

Jesień w pełni, a to oznacza, że na stołach króluje jedno, pomarańczowe warzywo pełne witamin i minerałów. Dynia, o której mowa, to wyjątkowo wdzięczny produkt spożywczy. Sprawdza się jako składnik wypieków, w formie puree i jako baza zup. I to właśnie zupie dyniowej przyglądamy się dziś bliżej. W nieco wyjątkowej odsłonie, bo z dodatkiem naleśnikowego makaronu.

Potrzebne składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • kminek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy zacznij od obrania i pokrojenia dyni oraz cebuli. Następnie warzywa wrzuć do rosołu i gotuj do czasu rozgotowania dyni przez około 30 minut. Zupę zmiksuj blenderem, a następnie dodaj przyprawy wedle uznania. Gotową zupę podawaj z plackami przygotowanymi z naszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Naleśniki pokrój we wstążki, a następnie zalej nimi dyniową zupę.

Roladki naleśnikowe z grzybami leśnymi

Co zrobić z ciasta naleśnikowego oprócz tradycyjnych naleśników? Poza mięsnym torcikiem i dyniową zupą możesz też przyrządzić pyszne roladki z samodzielnie zebranymi grzybami leśnymi.

Jesień to najlepszy czas, by delektować się smakiem świeżych darów lasu – borowików, maślaków czy podgrzybków.

Potrzebne składniki:

  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • ¼ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby i przysmażaj do momentu aż odparują soki puszczone przez grzyby. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp obficie posiekanym koperkiem. Przygotowane wcześniej ciasto naleśnikowe napełnij farszem i ułóż w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopnia na 10 minut. Naleśnikowe roladki podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Źródło: serwis kulinarny W kuchni z Wedlem

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *