Pizza z włoskiego pieca? Sprawdź jak ją przygotować
Fenomen włoskiej pizzy tkwi w sposobie jej przyrządzania. Tradycyjna receptura oraz odpowiednia metoda pieczenia sprawiają, że jedzenie to nie ma sobie równych. Jeśli chcesz poczuć się jak w prawdziwej trattorii, zamów pizzę w jednym z polecanych lokali, np. Pizzeria u Dziadka w Warszawie albo… pokuś się o samodzielne przyrządzenie włoskiego przysmaku. Od czego zacząć? Podpowiadamy.
Jak wynika z raportu przygotowanego przez PizzaPortal.pl, osoby zamawiające jedzenie online najczęściej wybierają dania włoskie (54%). Wśród nich króluje przede wszystkim pizza, która jest jednym z najbardziej uniwersalnych dań. Smakuje każdemu niezależnie od wieku i preferencji kulinarnych – a to za sprawą możliwości wyboru dowolnych składników. Wcale jednak nie trzeba ograniczać się do oferty lokali gastronomicznych. Chociaż faktycznie wiele z nich (np. Pizzeria u Dziadka w Warszawie) jest w stanie zaoferować prawdziwie włoskie danie, warto od czasu do czasu pokusić się o samodzielne jej przygotowanie.
Przepis na klasyczną włoską pizzę
Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku – takim ciastem charakteryzuje się prawdziwa włoska pizza. Jak taki efekt uzyskać? Na pewno nie w pośpiechu i nie ze słabej jakości składników. Ciasto na pizzę nie może być intensywnie wyrabiane. Musi też długo leżakować. Potrzebna jest również odpowiednia mąka – najlepiej typu włoskiego.
Składniki (na 4 pizze o średnicy ok. 30 cm):
- 600 g mąki typu włoskiego (typ 00)
- 365 ml ciepłej wody (nie może być gorąca!)
- 24 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Do małej miski wsyp 1/3 szklanki mąki oraz 1 łyżkę wody. Wkrusz drożdże i dodaj cukier. Całość delikatnie wymieszaj i tak powstały rozczyn odstaw na 15 minut. Po tym czasie wsyp do miski pozostałą część mąki, rozczyn oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zacznij wyrabiać ciasto. Wykonuj bardzo delikatne ruchy – nie ugniataj ciasta zbyt intensywnie.
Gdy ciasto nabierze gładkości i stanie się elastyczne, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 2-3 godzinach odpoczynku, ciasto przykryj podziurkowaną folią spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 6-8 godzin. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw w ciepłym miejscu. Po godzinie leżakowania ciasto jest gotowe do formowania.
Zamiast pieca… piekarnik?
O ile w lokalach takich jak Pizzeria u Dziadka w Warszawie nietrudno o specjalny piec do pizzy, tak w domowych warunkach raczej musisz skorzystać z piekarnika. Co prawda w ten sposób nie osiągniesz efektu pizzy opalanej drewnem, ale przyrządzone przez Ciebie danie będzie równie smaczne. Wszystko za sprawą specjalnego kamienia do pieczenia pizzy, którym zastąpisz tradycyjną blachę. Rozgrzej go w piekarniku (najlepiej przez kilka godzin), a następnie umieść na nim włoski placek. Aby uniknąć przypalenia i niedopieczenia wnętrza ciasta, pizzę na kamieniu należy piec na możliwie najniższym poziomie. Smacznego!