Pierogi po góralsku

Nieco inna wersja pierogów ruskich – pierogi po góralsku!

Pierogi po góralsku to danie, którego próbowałam pierwszy raz wcale nie w górach, ale w jednej z restauracji, która serwowała góralską kuchnię w Łodzi. I choć pewnie każda restauracja ma swoje pomysły na pierogi „po góralsku”, to w tamtej farsz do pierogów góralskich zawierał między innymi oscypka. A że ja przepadam za oscypkami, to nie mogłam nie wypróbować takiej wersji pierogów w swojej kuchni. Pierogi po góralsku robi się równie łatwo jak pierogi ruskie – kluczem jest oczywiście dobre ciasto na pierogi. Farsz to jedynie kilka składników.

Pierogi po góralsku - przepis na farsz

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • szklanka tartego oscypka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynam od zmielenia ziemniaków w maszynce do mielenia mięsa. Dodaję do nich startego oscypka (na małych oczkach) i cebulę, którą wcześniej pokroiłam w małą kostkę i podsmażyłam na oleju. Wszystko razem mieszam, doprawiam solą i pieprzem – z solą ostrożnie, bo ser może być słony. Farsz nakładam łyżeczką na krążki z ciasta i gotuję w osolonej wodzie około 5-7 minut.

A z czym można podać takie pierogi po góralsku? Polecam z kwaśną śmietaną, a jeśli zostanie Wam odrobina oscypka – można zetrzeć go jeszcze na górę, przed podaniem. Można też podać te pierogi z pomidorami – tak jak na zdjęciu – lub jakąś lekką sałatką – z pomidora czy ogórka.

pierogi po goralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>