Pieczony łosoś w szpinaku


Przepyszny, choć na zdjęciu prezentuje się niezbyt urodziwie – prościutki łosoś w szpinaku.

Łososia w szpinaku podpatrzyłam tutaj. Co prawda trzeba było użyć dużych liści, wtedy danie prezentowałoby się znacznie lepiej, ale jak widać z małymi liśćmi też daje radę – tylko mniej ładnie wygląda. To pomysł na bardzo szybki obiad i idealny dla tych, którzy nie mogą jeść smażonych dań.

Składniki:

  • 250 g liści szpinaku
  • pół kilo filetów z łososia
  • białko z jednego jajka
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Połowę szpinaku kroję, druga będzie do obłożenia dna i góry naszej zapiekanki. Część z tych niepokrojonych liści szpinaku układam na dnie naczynia żaroodpornego. Łososia kroję na kawałki, dodaję pokrojony szpinak, mieszam z białkiem, solą i pieprzem, układam na szpinakowym dnie, przykrywam niekrojonymi listkami. Posypuję parmezanem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, piekę przez 30 minut. Podaję np. z frytkami.

losos w szpinaku

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *