Naleśniki z jabłkiem i karmelem
Naleśniki z jabłkiem i karmelem, na ciepło, podane z bitą śmietaną i orzechami włoskimi… jeśli lubicie słodkie obiady lub jecie naleśniki na deser, musicie spróbować tego połączenia!
Po pobycie w Chorwacji, gdzie naleśniki są jednym z najpopularniejszych deserów (najczęściej podawane z czekoladą) – jakoś miałam ochotę na więcej i na kolejne naleśnikowe smakołyki już we własnym domu. Połączenie jabłek takich jak na szarlotkę z orzechem włoskim jadłam w naleśnikarni Suzette w Łodzi (na marginesie: naleśniki mają tam wyśmienite, a nie czeka się tak długo jak w Manekinie). Do jabłek najlepiej pasuje karmel, ale że nie umiem niestety zrobić takiego prawdziwego, musiałam zadowolić się karmelową polewą do deserów. Ale też było pyszne :) Do tego naleśniki z jabłkiem można podać z bitą śmietaną. Prawdziwe niebo w gębie! Zapraszam na naleśniki z jabłkiem i karmelem.
Przepis na ciasto naleśnikowe pominę, bo nie mam jakiegoś rewelacyjnego, ewentualnie można skorzystać z przepisu na naleśniki bez mleka.
Naleśniki z jabłkiem i karmelem – przepis
Składniki na nadzienie (na 4 sztuki):
- 3 jabłka antonówki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki cukru
- garść obranych orzechów włoskich
- sos karmelowy lub karmel
- bita śmietana
Przygotowanie:
Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych. Kroję w kostkę, wrzucam do garnka, dodaję wodę i cukier, stawiam na gazie. Podgrzewam do momentu, kiedy jabłka zaczną się rozpadać, będą wyglądały jak masa na szarlotkę. Zdejmuję z kuchenki. Na naleśnika nakładam jabłka, dodaję kilka orzechów na każdego, składam, polewam sosem i dekoruję bitą śmietaną.
Pingback: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami