Makaron z sosem pomidorowym z oliwkami i brie
Makarony z sosami to chyba mój ulubiony pomysł na obiad, bo zawsze można taki sosik w kilka minut zrobić i obiad gotowy.
Nie trzeba wielkiej filozofii, żeby taki fajny makaron sobie przygotować – ani nie trzeba wielu składników. Ser brie dodany do sosu nie rozpuszcza się całkowicie, ale daje się wyczuć podczas jedzenia, a oliwki nadają daniu takiego specyficznego, wyrazistego posmaku. Całość jest dość ostra, ale smaczna. Na szybki obiad jak znalazł.
Makaron z sosem pomidorowym – przepis
Składniki (na 2 osoby):
- średnia laska ostrej kiełbasy
- puszka pomidorów pokrojonych
- 2 łyżki czarnych oliwek
- ok. 100g sera brie
- kilka listków bazylii
- pieprz
- kilka kropli tabasco (ok. 10)
- makaron dowolny
Makaron z sosem pomidorowym – Przygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaskę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam bez tłuszczu. Do garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję tabasco, kilka listków bazylii (posiekane lub porwane na kawałki), oliwki pokrojone w plasterki i brie pokrojony w małą kosteczkę. Dodaję usmażoną kiełbasę i mieszam aż do zagotowania, a potem jeszcze kilka minut (ok. 5). Podaję sos z makaronem, opcjonalnie doprawiam pieprzem do smaku.
Pingback: Prosty obiad: Makaron z tuńczykiem