Leczo z cukinii

Leczo to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można ugotować latem. A to leczo z cukinii jest do tego wyjątkowo proste.

Zaletą mojego leczo z cukinii jest to, że nie trzeba do niego wielu składników. Ja zawsze mam w szafce jakąś puszkę z pomidorami pokrojonymi w zalewie i tu te pomidory świetnie się sprawdzą. Oczywiście można też dać zwykłe pomidory, pokrojone w kostkę, ale dzięki takim gotowcom jak pomidory z puszki danie można zaliczyć do typowych szybkich obiadów. Jest pikantne, sycące i z podanej ilości składników wychodzi go naprawdę dużo – spokojnie wystarczy na obiad dla czteroosobowej rodziny.

Leczo z cukinii można do dwóch dni przechowywać w lodówce – zresztą ja nawet wolę je następnego dnia :) W moim przepisie jest kiełbasa, ale w wersji wegetariańskiej leczo z cukinii można przygotować bez kiełbasy, z samymi pomidorami. Można tez przyprawiać je do woli – ja zawsze dodaję oregano, trochę ketchupu i trochę ostrej papryki, wtedy leczo (czy to leczo z cukinii czy z papryki) ma fajny, ostry smak.

Leczo z cukinii – przepis

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 małe kiełbaski (np. śląskie)
  • 1 duża biała cebula
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w zalewie
  • ok. 1 łyżki ketchupu
  • ostra papryka, oregano do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynam od pokrojenia cukinii w dużą kostkę. Wrzucam do garnka. Wlewam odrobinę wody, tak, żeby tylko przykryć dno. Kroję kiełbasę w kostkę, a cebulę w półplasterki. Podsmażam kiełbasę, a cebulę szklę na małej ilości oleju. Dodaję do garnka z cukinią, wrzucam pomidory z puszki, dodaję przyprawy i ketchup. Gotuję na niezbyt dużym gazie, do momentu aż cukinia będzie miękka.

leczo z cukinii

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Leczo z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *