Leczo z cukinii
Leczo to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można ugotować latem. A to leczo z cukinii jest do tego wyjątkowo proste.
Zaletą mojego leczo z cukinii jest to, że nie trzeba do niego wielu składników. Ja zawsze mam w szafce jakąś puszkę z pomidorami pokrojonymi w zalewie i tu te pomidory świetnie się sprawdzą. Oczywiście można też dać zwykłe pomidory, pokrojone w kostkę, ale dzięki takim gotowcom jak pomidory z puszki danie można zaliczyć do typowych szybkich obiadów. Jest pikantne, sycące i z podanej ilości składników wychodzi go naprawdę dużo – spokojnie wystarczy na obiad dla czteroosobowej rodziny.
Leczo z cukinii można do dwóch dni przechowywać w lodówce – zresztą ja nawet wolę je następnego dnia :) W moim przepisie jest kiełbasa, ale w wersji wegetariańskiej leczo z cukinii można przygotować bez kiełbasy, z samymi pomidorami. Można tez przyprawiać je do woli – ja zawsze dodaję oregano, trochę ketchupu i trochę ostrej papryki, wtedy leczo (czy to leczo z cukinii czy z papryki) ma fajny, ostry smak.
Leczo z cukinii – przepis
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 małe kiełbaski (np. śląskie)
- 1 duża biała cebula
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w zalewie
- ok. 1 łyżki ketchupu
- ostra papryka, oregano do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynam od pokrojenia cukinii w dużą kostkę. Wrzucam do garnka. Wlewam odrobinę wody, tak, żeby tylko przykryć dno. Kroję kiełbasę w kostkę, a cebulę w półplasterki. Podsmażam kiełbasę, a cebulę szklę na małej ilości oleju. Dodaję do garnka z cukinią, wrzucam pomidory z puszki, dodaję przyprawy i ketchup. Gotuję na niezbyt dużym gazie, do momentu aż cukinia będzie miękka.
Pingback: Placki z cukinii z serem feta i bazylią
Pingback: Kurczak z ananasem