Kurczak z ananasem
Obiadowe danie jednogarnkowe, do zrobienia w kilkanaście minut, maksymalnie pół godziny – kurczak z ananasem.
Lubię takie dania – dla mnie to danie jednogarnkowe, bo choć jest tu sos, to tak naprawdę ja nie podaję go z ryżem ani makaronem, ale zjadam bez dodatków, jak leczo. Wtedy obiad ma trochę mniej kalorii :)
Kurczak z ananasem nie wymaga wiele zachodu – pokrojenie piersi z kurczaka to chyba najbardziej czasochłonna czynność podczas przygotowania tego dania. Warto zrobić od razu większą porcję, gwarantuję, że będziecie mieli ochotę na dokładkę ;)
Kurczak z ananasem – przepis
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- puszka ananasów wraz z syropem
- 1 duża marchewka
- 2 papryki czerwone
- 1 nieduży por
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 4 łyżki ketchupu
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
Zaczynam od pokrojenia kurczaka w kostkę. Por kroję w plasterki, ananasa w większą kostkę, paprykę też. Marchewkę kroję w paski lub ścieram na tarce z dużymi oczkami.
Podsmażam kurczaka na oleju, por też podsmażam do momentu, aż się zeszkli. Przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojoną paprykę, ananasa wraz z zalewą, w której się znajdował i marchewkę. Dodaję też obie papryki i ketchup. Przykrywam i odstawiam na pół godziny do duszenia, co jakiś czas mieszam. Można podać z ryżem lub bez dodatków.
Ciekawe połączenie smaków! ;)
Pieknie przyrzadzone danie, palce lizac… dzieki za inspiracje!