Kopytka

Kopytka – idealny dodatek do mięs z sosami, albo do sosów z grzybów.

Kopytka w moim domu robiło się zawsze wtedy, kiedy z obiadu zostawały niewykorzystane ziemniaki. I słusznie, po co ziemniaki wyrzucać, skoro można je przemielić przez maszynkę i dodać jajko, mąkę, a następnie zagnieść pyszne kopytka? Ja lubię je najbardziej odsmażone na patelni, nawet na drugi dzień po przygotowaniu. Oczywiście do tego jakiś pyszny sos – grzybowy lub inny. Ewentualnie kopytka świetnie smakują też z bigosem :)

Przepis jest prosty, a zrobienie kopytek wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne, najwięcej zachodu jest z mieleniem ziemniaków, bo trzeba potem myć maszynkę ;)

Kopytka – przepis

Składniki:

  • 5 ziemniaków ugotowanych (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub w ostateczności ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę pszenną (tej ostatniej tyle ile się wgniecie) i zagniatamy. Ciasto musi mieć taką konsystencję, żeby dało się uformować w podłużny wałek. Gdy będzie już zagniecione, odcinamy kawałek i formujemy z niego wałeczek, który następnie dłońmi rolujemy na blacie – wałek musi mieć średnicę ok 2 cm. Kroimy nasz kopytkowy wałek na małe kawałki pod skosem.

Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku – od kiedy wypłyną jeszcze przez 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Z podanych składników wychodzi porcja kopytek dla 3-4 osób.

kopytka

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Kopytka

  • 16 grudnia, 2013 at 10:34
    Permalink

    Uwielbiam kopytka :) I też uważam, że wcale nie ma z nimi dużo pracy (pod warunkiem, że masz dobry gatunek ziemniaków, bo jak są zbyt wodniste to wcale już tak łatwo nie jest;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *