Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko [PRZEPIS]

Indyk z żurawiną i suszonymi morelami to danie nie tylko smaczne, proste (jednogarnkowe) ale również bogate w witaminy. Suszona żurawina zawiera bowiem witaminę C oraz E, fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Suszone morele są natomiast bogate w witaminy A, B, C, E, a także beta-karoten, bor, fosfor, potas i wapń. Ciekawostka – suszone morele mogą jeść nawet osoby chore na cukrzycę!

Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko – składniki

Porcja dla 3 osób:

  • 600 g mięsa z piersi indyka
  • 1 torebka ryżu
  • 1 liść laurowy
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko – przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę.
  2. Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Mięso z indyka oczyścić, pokroić w niedużą kostkę, posypać solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
  4. Tak przygotowane mięso podsmażyć na głębokiej patelni (np. na woku) na oleju, na koniec dodając cebulę i smażąc razem z mięsem, aż się zeszkli.
  5. Dodać morele, żurawinę, liść laurowy i całość zalać gotującą wodą, tak by przykryła zawartość patelni.
  6. Pozostawić na małym ogniu tak, by woda odparowywała, co w moim przypadku trwało około 30 minut. 15-20 minut przed końcem tego procesu wsypać na patelnię ryż. W ten sposób ryż ugotuje się z naszą potrawą i przesiąknie jej smakiem, a przy okazji “wypije” trochę wody. Gdyby okazało się, że wody już nie mamy, a ryż ciągle się nie ugotował, można spokojnie dolać gorącej wody na patelnię.

Przepis inspirowany książką “Mała wielka uczta” autorstwa Pauliny Stępień, którą można nabyć np. tutaj:

 

Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko - przepis

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko [PRZEPIS]

  • 28 lipca, 2016 at 14:21
    Permalink

    Jestem miłośniczką dań mięsnych na słodko. Indyka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Brzmi pysznie!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *