Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko [PRZEPIS]
Indyk z żurawiną i suszonymi morelami to danie nie tylko smaczne, proste (jednogarnkowe) ale również bogate w witaminy. Suszona żurawina zawiera bowiem witaminę C oraz E, fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Suszone morele są natomiast bogate w witaminy A, B, C, E, a także beta-karoten, bor, fosfor, potas i wapń. Ciekawostka – suszone morele mogą jeść nawet osoby chore na cukrzycę!
Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko – składniki
Porcja dla 3 osób:
- 600 g mięsa z piersi indyka
- 1 torebka ryżu
- 1 liść laurowy
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 cebula
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Indyk z żurawiną i suszonymi morelami na słodko – przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki.
- Mięso z indyka oczyścić, pokroić w niedużą kostkę, posypać solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
- Tak przygotowane mięso podsmażyć na głębokiej patelni (np. na woku) na oleju, na koniec dodając cebulę i smażąc razem z mięsem, aż się zeszkli.
- Dodać morele, żurawinę, liść laurowy i całość zalać gotującą wodą, tak by przykryła zawartość patelni.
- Pozostawić na małym ogniu tak, by woda odparowywała, co w moim przypadku trwało około 30 minut. 15-20 minut przed końcem tego procesu wsypać na patelnię ryż. W ten sposób ryż ugotuje się z naszą potrawą i przesiąknie jej smakiem, a przy okazji „wypije” trochę wody. Gdyby okazało się, że wody już nie mamy, a ryż ciągle się nie ugotował, można spokojnie dolać gorącej wody na patelnię.
Przepis inspirowany książką „Mała wielka uczta” autorstwa Pauliny Stępień, którą można nabyć np. tutaj:
Jestem miłośniczką dań mięsnych na słodko. Indyka w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Brzmi pysznie!