Gulaszowy kociołek – zimowe leczo


Danie z cyklu “na winie” – czyli wrzucamy do kociołka wszystko, co nam się nawinie i sprzątamy lodówkę :)

To sycące danie jest czymś łączącym leczo i zupę gulaszową. Jest dość pikantne i trochę w nim krojenia, ale smak wynagradza pracę. A jeśli ma się pomocnika do krojenia, to przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż godzinę. No i jest idealne dla kogoś kto – tak jak ja – nie może jeść dań smażonych i surowych owoców i warzyw.

Składniki:

  • 5 kabanosów
  • 5 ziemniaków
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula biała i 1 cebula czerwona
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 10 pieczarek
  • ok. łyżeczki ostrej papryki mielonej, sól, pieprz
  • opcjonalnie pół puszki kukurydzy i pół puszki czerwonej fasoli
  • 2 kostki rosołowe lub 2 litry bulionu

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i kroję w dużą kostkę. Do garnka wlewam bulion lub wrzątek i kostki rosołowe. Kroję w kostkę pieczarki, paprykę, pomidory, a cebulę w półplasterki. Do garnka z bulionem wrzucam ziemniaki, cebulę, pieczarki i paprykę, podgotowuję. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć, dodaję pomidory, fasolę, kukurydzę. Dodaję też koncentrat i przyprawy, mieszam i gotuję. Na końcu pokrojone w kawałki kabanosy i jeszcze podgotowuję.

Podaję z chlebkiem lub bez – jak kto woli :)

Kociolek gulaszowy

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *