Dlaczego warto kupić szybkowar?

Wśród wielu urządzeń kuchennych możemy natknąć się na szybkowary. Nie są bardzo popularne, co odrobinę dziwi, jeśli weźmie się pod uwagę ich zalety. Czym są szybkowary i dlaczego warto posiadać taki garnek?

Gotuj szybko, zdrowo, kolorowo

W szybkowarze do przygotowywania potraw wykorzystywane jest wysokie ciśnienie. Z tego względu proces gotowania przebiega szybciej. Cała zawartość pozostaje wewnątrz- dlatego jedzenie jest bardziej esencjonalne, po prostu bardziej smakowite. Wewnątrz pozostają również wszystkie składniki odżywcze. A skracając czas gotowania warzyw sprawiamy, że zachowują one bardziej intensywne kolory oraz jędrność i soczystość. Dlatego jedzenie jest nie tylko smaczniejsze, ale i ładniej się prezentuje, zachęcając nawet niejadków.

Ponadto szybkowar jest świetny dla alergików. Nowoczesne garnki nie zawierają niklu, który mógłby się wytrącać podczas gotowania. Szkodliwa substancja nie jest wydzielana do jedzenia, co sprawia, że osoby cierpiące na alergie są mniej narażone na kontakt z alergenami.

Gotując w garnku ciśnieniowym możemy wykorzystać setki zdrowych przepisów. Szybkowar nie wymaga dodawania tłuszczu, w przeciwieństwie na przykład do patelni. Dlatego po zakupie tego urządzenia nasza kuchnia stanie się lżejsza, a lekkostrawne potrawy dobrze wpłyną na nasze samopoczucie. Nowy sposób przyrządzania obiadów pomoże trzymać się określonej diety oraz zrzucić kilka kilogramów w mądry sposób.

szybkowar-rtv-euro-agd-10313_m-2

Szybciej znaczy sprytniej i taniej

Korzystając z garnka ciśnieniowego oszczędzamy czas. Możemy nawet w pędzie dnia codziennego przyrządzić potrawy, które normalnie wymagają długiego czasu gotowania – na przykład gulasz czy rosół. Nie tracąc czasu na stanie przy garach, możesz przeznaczyć go na inne czynności. Tylko od ciebie zależy, czy poświęcisz wolne popołudnie na sprzątanie, przebywanie z dziećmi, pracę czy zasłużony odpoczynek. Poza tym gotując w szybkowarze oszczędzasz energię. Ma to szczególnie duże znaczenie, jeśli korzystasz z kuchenki elektrycznej. Garnek ciśnieniowy pozwala obniżyć koszty energii o połowę. To miłe dla domowego budżetu oraz środowiska.

Wrzucasz składniki i już

Przygotowywanie potraw w szybkowarze wymaga pewnej wprawy. Gdy zacznie się proces gotowania, nie można już otworzyć pokrywki. Ewentualnie można schłodzić cały garnek, otworzyć zawór ciśnieniowy, odczekać pewien czas i dopiero wtedy zajrzeć do środka. Z tego powodu trzeba dokładnie wiedzieć, na przykład z instrukcji lub przepisu, jaki jest odpowiedni czas gotowania dla danych składników. Poza tym nie można zapomnieć o dodaniu czegoś – wszystko trzeba umieścić w naczyniu od razu. Gdy już przyswoi się te zasady, przygotowywanie jedzenia w garnku ciśnieniowym staje się przyjemnością. Właśnie dlatego, że nie trzeba ciągle zaglądać do środka, aby sprawdzać ciągle, czy potrawa już doszła.

szybkowar-rtv-euro-agd-1233_m-1

Setki pomysłów na obiad

Do większości urządzeń producenci dodają książeczkę z przepisami. Bardziej rozbudowane wersje znajdziesz w księgarni, a także w internecie. Instrukcji, jak przygotować rozmaite posiłki, jest tyle, że długo nie będzie cię dręczył problem pod tytułem co dzisiaj na obiad. Będziesz mieć do przetestowania masę gotowych pomysłów, dzięki którym przygotujesz smaczne jedzenie. Po jakimś czasie przyjdzie również ochota na samodzielne eksperymenty. W szybkowarze możesz upiec mięso czy w bardzo krótkim czasie przyszykować ziemniaki, a także przygotować na przykład przeciery, które schowasz do słoików. W starych modelach nie można było przyrządzić sypkich produktów, na przykład kasz, co dla wielu osób było wadą. Nowoczesne garnki ciśnieniowe umożliwią ci nie tylko przygotowanie kaszy czy ryżu, ale nawet masy makowej do ciasta.

Szybkowar będzie służył wiele lat

Garnki ciśnieniowe są wykonywane ze stali nierdzewnej. Wspomnianą już zaletą jest brak wydzielania niklu. Kolejnym walorem jest trwałość takiego garnka. Solidny pojemnik jest odporny na uszkodzenia, dzięki czemu będzie służył przez długi czas. Podczas gotowania nic nie wycieka, więc nie trzeba szorować go z zewnątrz, tworząc zarysowania na powierzchni. Wykonanie ze stali nierdzewnej wpływa na cenę szybkowaru, ale biorąc pod uwagę jego solidność i energooszczędność, poniesiony koszt zdąży się kilka razy zwrócić, zanim urządzenie się zużyje. Ponadto warto wziąć pod uwagę zaoszczędzony na gotowaniu czas – to również jest wymierna korzyść. Różne modele i ceny szybkowarów możesz sprawdzić na http://www.euro.com.pl/garnki,g!szybkowar.bhtml. Duży wybór sprawia, że możesz dobrać garnek, który będzie ci odpowiadał wielkością i przystosowaniem do typu posiadanej kuchenki.

Łatwe mycie i sprzątanie kuchni

Gotowanie w jednym garnku sprawia, że po obiedzie nie ma dużo sprzątania. Przygotowane składniki wrzucasz do pojemnika, a on robi resztę. Nie brudzą się łopatki, łyżki i widelce potrzebne do próbowania w trakcie. Po prostu nie są potrzebne. Garnek również nie brudzi się od zewnątrz. Większość szybkowarów jest przystosowana do mycia w zmywarce, więc także na tym oszczędzasz czas i pracę własnych rąk.

 szybkowar-rtv-euro-agd-33_ml-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *