Czym zastąpić bułkę tartą – panierka do kurczaka w różnych odsłonach


Panierka do kurczaka czy kotletów schabowych to najczęściej bułka tarta i jajko – przynajmniej u mnie w domu tak właśnie się zawsze jadło. Ale nie tylko z bułki możemy zrobić panierkę. Czym zastąpić bułkę tartą? Pomysłów może być mnóstwo.

Kupujecie bułkę tartą czy robicie ją sami? Bułka tarta to świetny sposób na wykorzystanie suchego pieczywa – bułek i angielek (bułki paryskiej). U mnie w domu robiło się bułkę tartą na dwa sposoby – albo ścierając suche bułki na tarce, albo też mieląc je w maszynce do mięsa, takiej ręcznej, z korbką :) Trochę się trzeba namachać, ale domowa bułka tarta to zawsze tańszy składnik kotletów niż kupna bułka.

Bułkę tartą wykorzystuję nie tylko do schabowych, ale też do mielonych kotletów (niektórzy dają czerstwą bułeczkę, rozmoczoną, a ja właśnie tartą). Ale zamiast bułki tartej do panierki można wykorzystać także inne składniki. Oto kilka pomysłów na ciekawe panierki.

Panierka do kurczaka, panierka do schabowego – czym zastąpić bułkę tartą?

– płatki kukurydziane, pokruszone, oczywiście takie zwykłe, bez dodatku cukru i aromatów

– jajko, mleko i mąka plus ulubione przyprawy – np. papryka – wtedy do panierowania uzyskamy ciasto. Świetnie nada się do panierowania kawałków kurczaka – to taka panierka jak z KFC.

– orzechy (pistacje, ziemne, także solone, migdały) – jeśli są drobno pokruszone albo zmielone, z powodzeniem można w nich panierować kurczaka czy schab

– chipsy – może nie jest to najzdrowsza panierka na świecie, ale np. dobry sposób na wykorzystanie chipsów, które zostały po imprezie

– krakersy – pokruszone, solone ciasteczka w połączeniu z kurczakiem – niebo w gębie!

– wiórki kokosowe – znowu fajny pomysł, zwłaszcza do kurczaka. A jeśli do tego zmontujemy jakiś sos curry, to już w ogóle wyjdzie danie rewelacyjne

– siemię lniane, sezam,  – to możemy użyć także jako dodatek do bułki tartej w naszej panierce

– panierka z otrębów – to także zdrowy pomysł na panierkę, bardzo ostatnio popularny na blogach kulinarnych

To tylko niektóre pomysły na to, czym zastąpić bułkę tartą. Tak naprawdę warto eksperymentować i do panierki dodawać swoje ulubione przyprawy, zioła, orzechy, a nawet słodkie bakalie, drobno pokrojone. A jaki jest Wasz ulubiony patent na panierkę do kurczaka?

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Czym zastąpić bułkę tartą – panierka do kurczaka w różnych odsłonach

  • 11 lutego, 2014 at 17:24
    Permalink

    Można też obtaczać w nasiona słonecznika – smażona potrawa, oprócz urokliwego wyglądu, nabiera również nowego smaku i fajnie chrupie w zębach

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *