Ciasto na pizzę


Moje idealne ciasto na pizzę to ciasto cienkie, lekko chrupiące, ale takie, które nawet następnego dnia jest miękkie i nadaje się do jedzenia.

Przygotowując ciasto na pizzę kilka razy korzystałam z przepisu z Moich Wypieków, ale wprowadzałam własne zmiany, zwłaszcza jeśli chodzi o temperaturę pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej, a mój jakoś wyjątkowo narwany jest i za gorąca temperatura powoduje, że wszystko w szybkim tempie się pali. Osiągnęłam ideał – chrupiące ciasto na pizzę, rumiane ale nie spalone. Takie, jak powinno być!

Z podanego przepisu wychodzą 3 spore pizze, takie prawie na całą blaszkę z piekarnika.

Ciasto na pizzę – przepis

Składniki:

  • 7g (1 opakowanie) suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania przy wyrabianiu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w wodzie i odstawiam na kilka chwil. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki wraz z drożdżami i wodą, a następnie wyrabiam ciasto. Nie powinno mocno kleić się do ręki. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w miejsce bez przeciągów, najlepiej rośnie mi koło kuchenki.

Po tym czasie ciasto wyjmuję z miski i uderzam w nie pięścią. Dzielę na 3 kawałki, każdy rozciągam rękami tak, żeby powstał cienki placek (koło 1 cm).

Smaruję sosem do pizzy i nakładam dodatki, a następnie piekę w temperaturze 200 stopni (piekarnik musi być wcześniej nagrzany), z termoobiegiem, przez 15 minut.

ciasto na pizze

ciasto na pizze

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Ciasto na pizzę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *