Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi, które po ugotowaniu wychodzą miękkie, ale nie rozlatują się.
Do pierogów zawsze zabieram się jak pies do jeża – bo to dużo ugniatania, lepienia, zawracania głowy. Choć trzeba przyznać, że jak robi się je dla naszej dwuosobowej rodziny to wystarczy zrobić raz i jest porcja pierogów na 2-3 obiady. Ciasto na pierogi gniecie się w sumie kilkanaście minut, potem to już tylko rozwałkowywanie i lepienie. Z tej porcji ciasta wychodzi około 28-30 dużych pierogów. Można je zamrozić po obgotowaniu – pierogi do mrożenia gotuję przez ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia pierogów, a takie do jedzenia – koło 6 minut. Przepis na ciasto na pierogi pochodzi z książki „Kuchnia polska. 1001 przepisów”.
A pomysły na farsze na pierogi już wkrótce!
Ciasto na pierogi – przepis
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- pół szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mąkę wysypuję na stolnicę, robię w niej zagłębienie, wbijam jajko i posypuję solą. Zagniatam troszkę i stopniowo dodaję wodę oraz olej, zagniatam dobrze ciasto. Gdy będzie jednolite, dzielę na kilka kawałków – takiej wielkości, żeby było łatwo rozwałkować kawałek. Wałkuję ciasto cieniutko, żeby wyglądało jak naleśnik. Wycinam kółka miseczką albo szklanką, nakładam farsz i zaklejam pierogi. Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i czekam aż wypłyną. Następnie gotuję jeszcze przez 6 minut i odcedzam.
Pingback: Pierogi ruskie
ciasto na pierogi – od lat zarabiam cieplym mlekiem!!!!!!! a nie woda!! moje sa jeszcze bardziej miekkie i cudnie pachna!! POLECAM sprobujcie , ostatnio tez Maklowicz mowil o tym sposobie na ciasto :)))
Zachęcający przepis. Coś mi się zdaję, że zabieram się do działania! 3majcie kciuki! :)