Yerba mate – opis, właściwości, parzenie

Yerba mate to jeden z najpopularniejszych, naturalnych napojów o działaniu pobudzającym, który sukcesywnie zdobywa nowych zwolenników.

Występująca pod postacią suszu z liści ostrokrzewu paragwajskiego, Yerba mate ma szeroki profil działania: oczyszcza organizm, pobudza fizycznie i intelektualnie, usuwa zmęczenie i hamuje głód. Do Europy Yerba mate docierała dzięki Jezuitom w XVII-XVIII wieku jako konkurencja dla herbaty sprowadzanej z terenów Azji. Przygotowanie napoju wiąże się z wykonaniem szeregu czynności – nie bez powodu cały proces traktowany jest przez miłośników Mate niczym swoisty rytuał.

Yerba mate – przygotowanie

W celu przyrządzenia napoju Yerba mate, należy zaopatrzyć się w specjalne naczynko (mate) wykonane albo z drewna, albo z tykwy. Większość naczynek należy odpowiednio przygotować przed pierwszym użyciem. Wypełnia się je początkowo w trzech czwartych suszem Yerby, następnie zalewa się całość gorącą wodą (ok 75 stopni) i zostawia się napar na kilkanaście godzin w spokoju. Po tym czasie fusy usuwa się z naczynia (razem z resztkami) i cały proces się powtarza. Ma to na celu nasączenie naczynka (z tykwy) istotą wywaru. Aby przygotować już napój do picia, należy wsypać do naczynka susz Yerby (od ćwiartki do 3/4) i odpowiednio ułożyć liście oraz patyczki (najdrobniejsze elementy powinny być na górze). Susz powinien być także przechylony w naczynku przed zalaniem – warto już w tym momencie sięgnąć po bombillę (rurkę do picia Yerba mate) i umieścić ją w naczyniu. Zalanie suszu wykonać należy wodą w temperaturze od 65 do 80 stopni. Początkowo wody nalewa się tyle, aby w całości została pochłonięta przez susz. Dopiero potem można naczynie zalać całkiem. Pijąc, można dolewać wody aż do momentu, gdy stwierdzimy, że susz stracił swoją moc i smak.

Yerba mate – efekty, działanie

Badania jednoznacznie pokazują, że Yerba mate jest dobrym źródłem antyoksydantów, a poza tym nie wpływa negatywnie na ludzki organizm. Poza pobudzeniem organizmu i orzeźwieniem, napój ten wykazuje działanie ochronne w stosunku DNA: nie tylko łagodzi negatywne działanie nadtlenku wodoru, ale także wspomaga regenerację DNA po wcześniejszych uszkodzeniach (efekt pojawia się u osób stale spożywających Yerba mate, bez względu na dawkę). Napój chroni wątrobę przed uszkodzeniami, obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, a także wykazuje pozytywne działanie względem układu krwionośnego człowieka. Jako napój pobudzający i hamujący głód, sprawdza się doskonale u osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Yerba mate chroni przed otyłością, szczególnie wynikającą z diety bogatej w tłuszcze.

Przed rozpoczęciem stosowania Yerba mate w odchudzaniu (lub codziennej suplementacji), warto zawsze skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Aby skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, warto poza samym piciem Yerby zainwestować swój czas i wysiłek w regularną aktywność fizyczną oraz zbilansowaną dietę, bogatą w ważne dla organizmu składniki odżywcze. Yerba mate to wydajne narzędzie w walce z otyłością, ale działa tylko u osób, które podejmują się wysiłku, jeśli chodzi o odchudzanie.

yerba mate - fot. pulguita flickr.com Creative Commons
yerba mate – fot. pulguita flickr.com Creative Commons
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Yerba mate – opis, właściwości, parzenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *