Sekret miłośników herbaty

Tradycja angielskiej herbatki dotarła nawet do Polski. Wśród nas mamy wielu miłośników herbat. Ich rodzajów jest wiele, a o każdym równie wiele opinii. Jeśli mówimy o naprawdę pysznej herbacie, warto zaznaczyć, że nie chodzi o ekspresowe torebki z herbatą czarną. Sekret smaku i aromatu herbaty kryje się głębiej.

Jaką herbatę wybrać?
Na świecie spotkamy wiele rodzajów herbat. W Polsce są one coraz bardziej dostępne, dlatego nie warto zamykać się na jeden smak. Eksperymenty są jak najbardziej wskazane. W sklepach znajdziemy tradycyjną herbatę czarną, lekką zieloną, intensywną czerwoną czy delikatną białą. Znajdziemy także herbaty smakowe, które urozmaicą nasze tradycje. Ponadto herbaty możemy kupić w torebkach, jak i w postaci liściastej. Ten drugi waraint posiada intensywniejszy aromat, a sztuka jej przygotowania urzeka wiele osób.

Idealna herbata, tylko z zaparzaczem
Jeśli posiadamy herbatę liściastą musimy zaopatrzyć się w odpowiedni zaparzacz do herbaty. Wygląda on jak normalny dzbanek, posiada jednak dodatkowe sitko, dzięki któremu liście nie przedostają się do filiżanek. Możemy wybrać także zaparzacze, które umieszczamy bezpośrednio w kubku. Kluczem do sukcesu jest oczywiście czas parzenia. Dla każdego rodzaju herbaty jest on różny, dlatego warto dokładnie sprawdzić go na opakowaniu. Zaparzaczka do herbaty to niezwykle przydatne akcesorium do naszej kuchni, które możesz nabyć pod linkiem: https://duka.com/akcesoria/do-kawy-i-herbaty 

 

Herbata z efektem, czyli dzbanek z podgrzewaczem
Jeśli na herbatkę zaprosiliśmy do naszego mieszkania gości, warto podawać ją w dzbanku z podgrzewaczem. Dzięki niemu herbata przez długi czas pozostanie ciepła i gotowa do picia w każdym momencie. W okresie zimowym do herbaty możemy dodać pokrojone pomarańcze oraz cytrynę, aby wzmocnić jej smak. Ponadto możemy przygotować herbatę z cynamonem, imbirem, goździkami czy mlekiem. Całość wystarczy wymieszać w dzbanku do herbaty. Taki napój powinien rozgrzać nawet największego zmarzlucha.

Uwaga
Warto pamiętać, aby herbatę podawać w odpowiednich kubkach. Powinny być one większe niż filiżanki do kawy. Najlepiej, aby były to kubki z uchem, dzięki czemu nasi goście nie poparzą się gorącym napojem. Możemy wybierać minimalistyczne wzory bądź wielobarwne kubki. Wszystko zależy od naszej zastawy oraz poczucia estetyki.

Sekretem herbaty jest czas jej parzenia. Jest on różnorodny w zależności od rodzaju herbaty. Najwięcej aromatu znajdziemy w herbatach liściastych, które przygotujemy za pomocą zaparzacza do herbaty. Dołączając ciekawe dodatki możemy sprawić, że codzienna herbata będzie naprawdę wyjątkowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *