Jeśli dobra kawa, to tylko z ekspresu?

Powszechnie uważa się, że dobra kawa musi być zaparzona w ekspresie, najlepiej ciśnieniowym, ale czy na pewno? A co z alternatywnymi metodami parzenia?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, a potem pije ją jeszcze w ciągu dnia. Przyrządzenie dobrej kawy wymaga posiadania ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dzięki szerokiej ofercie ekspresów do użytku domowego już nie trzeba iść specjalnie do kawiarni, żeby napić się wyśmienitej kawy. Można to zrobić w domowym zaciszu. Ale wcale też nie trzeba używać do tego celu expresu do kawy, gdyż ostatnio coraz popularniejsze są tzw. alternatywne metody parzenia przy użyciu: kawiarki, drippera, aeropressu czy chemexa.

Ekspresy do kawy ciśnieniowe

Expres do kawy ciśnieniowy pozwala na szybkie i sprawne przyrządzenie aromatycznej kawy niczym z kawiarni. Kawa tak zaparzona bardzo przypomina w smaku tę przygotowaną w profesjonalnych ekspresach. I wcale nie kosztuje fortuny. Dobry ekspres do domowego użytku można kupić już za nieco ponad 300 zł. Oczywiście warto postawić na cenionego producenta, bo wtedy można mieć pewność, że urządzenie jest wykonane z największą starannością i będzie służyło przez wiele lat.

Szeroki wybór ekspresów ciśnieniowych znanych i cenionych marek można znaleźć w sklepie: https://www.garneczki.pl/produkty/ekspresy-do-kawy-cisnieniowe,729.

Expresy do kawy przelewowe

Wielbiciele kawy zalewanej wrzątkiem nie powinni kupować ekspresu do kawy ciśnieniowego, lecz przelewowy. Dzięki takiemu urządzeniu można nie tylko zaparzyć kawę, ale także ją podgrzewać. Zasada działania jest bardzo prosta. Do pojemnika wlewa się wodę, wkłada filtr, wsypuje kawę, a następnie za pomocą rurki wrzątek jest doprowadzany do pojemnika z kawą i gotowa kawa ścieka do dzbanka, który znajduje się na płycie grzewczej która utrzymuje temperaturę naparu nawet przez 4 godziny.

Alternatywne metody parzenia kawy

Alternatywne metody, zwane także metodami pour-over stanowią alternatywę smakową i cenową dla expresów do kawy. Wszystkie one wykorzystują efekt przelewania wody przez drobiny kawy bez użycia ciśnienia. Metodą alternatywną przyrządza się kawę w: kawiarce, aeropressie, dripperze i chemexie.

Kawiarka znana jest co prawda od dawna, ale zalicza się ją do metod alternatywnych. Kawa zaparzona w ten sposób może być dużo mocniejsza niż ta z ekspresu, jeśli nie smakowo, to na pewno pod względem zawartości kofeiny. A to dlatego, że bardzo często do parzenia używa się ziaren przeznaczonych do espresso. Jest to propozycja dla osób lubiących napić się małej, ale bardzo esencjonalnej kawy.

Aeropress to plastikowe urządzenie, które można zabrać także w podróż. Jedyną jego wadą jest to, że maksymalnie można przygotować w nim 200 ml kawy. Działa jak strzykawka, gdyż ma duży tłok, do którego wsypuje się zmieloną kawę, następnie wlewa wodę, zakręca sitkiem z filtrem i przeciska do filiżanki. Zadowoli zwolenników klasycznej kawy, a także tych, którzy lubią eksperymenty.

Dripper to taki lejek, w którym umieszcza się papierowy filtr w kształcie litery V. Aktualnie jest to najpopularniejsza alternatywna metoda parzenia kawy. Jest to rozwiązanie dla tych, którzy lubią kawy dobrej jakości i poszukują czystego smaku, delikatniejszego niż smak kawy przyrządzonej w kawiarce lub aeropressie.

Chemex to taki szklany wazon, który jest wyposażony w zaparzacz. Używa się do niego specjalnych filtrów, których przepuszczalność pozwala na uzyskanie bardzo lekkiej i delikatnej w smaku kawy, ale też bardzo mocnej. Jest to propozycja dla osób, które stawiają na wytrawny, ale jednocześnie lekki smak kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *