Herbata z pokrzywy – właściwości, parzenie

Herbata z pokrzywy to jeden z ciekawszych napojów, przygotowywanych w całkowicie naturalny sposób i posiadających unikalne właściwości zdrowotne. Mało kto docenia obfitość pokrzyw w składniki mineralne i witaminy – większości osób kojarzą się one z kłującymi roślinami bez żadnego przeznaczenia. Tak jednak nie jest: różnego rodzaju napoje z pokrzywy (nalewki, herbaty a nawet soki) mają bogate działanie ochronne i oczyszczające dla ludzkiego organizmu.

Warto wiedzieć, że choć większość osób zwraca się ku liściom pokrzywy, to także kłącza i łodygi tej rośliny posiadają mnóstwo aktywnych substancji i pierwiastków potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Należy pamiętać, że jak każdy suplement diety, tak i pokrzywa powinna być spożywana z głową – przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Szczególnie osoby, cierpiące na choroby nowotworowe czy krwotoki, powinny wstrzymać się przed przyjmowaniem tej rośliny pod jakąkolwiek postacią. Herbaty z pokrzywy (ani żadnego innego napoju z tej rośliny) nie można także łączyć z lekami przeciw cukrzycy.

Herbata z pokrzywy – właściwości i działanie

Herbata z pokrzywy zawiera mnóstwo pożytecznych substancji i pierwiastków. W skład herbaty wchodzą kwasy organiczne, mikroelementy, ważne dla nas witaminy (witamina K, B2, C), olejki eteryczne, karotenoidy, serotonina oraz barwniki pochodzenia naturalnego (ksantofil, chlorofil, b-karoten). Pokrzywa wykazuje działanie przeciwzapalne oraz pomaga tkankom w organizmie regenerować się. Zapobiega krwawieniom i zwiększa krzepliwość krwi. Herbata z pokrzywy, podobnie jak napar czy sok mają działanie detoksykacyjne – dzięki flawonoidom i garbnikom uwalniają organizm człowieka od różnego rodzaju toksyn i szkodliwych pozostałości. Ryboflawina, a więc witamina B2, poprawia działanie układu nerwowego i likwiduje stany zapalne na błonach śluzowych. Duża ilość substancji i składników w pokrzywie sprawia, że roślina ta znajduje zastosowanie przy wielu dolegliwościach, ale też sprawdza się jako składnik codziennej diety (suplement). Pijąc herbatę z pokrzywy możemy być pewni, że nasz organizm oczyści się z toksyn, a stan naszych paznokci, włosów i cery znacznie się poprawi (pokrzywa ma działanie odmładzające). Herbatę z pokrzywy poleca się osobom, zmagającym się z katarem siennym. Zawartość żelaza w pokrzywie sprawia, że poprawia się krążenie krwi, a co za tym idzie – zwiększa się wytrzymałość i ogólna kondycja fizyczna. Pokrzywa wykorzystywana jest także przy leczeniu chorób dróg moczowych, a także jako środek zapobiegający tworzeniu kamieni nerkowych.

Herbata z pokrzywy – przygotowanie

Choć tradycyjną herbatę z pokrzyw przygotować można było dawniej tylko zrywając samodzielnie odpowiednie rośliny, dzisiaj wystarczy przejść się do apteki lub do sklepu ze zdrową żywnością/suplementami. Preparaty dostępne w specjalistycznych punktach w niczym nie ustępują naturalnym roślinom – warto jednak namierzyć zaufanego sprzedawcę, gdyż najtańsze produkty mogą mieć słabsze właściwości zdrowotne i ochronne (mniejsza zawartość mikroelementów i substancji).

herbata z pokrzywy fot. flatworldsedge flickr.com Creative Commons
herbata z pokrzywy fot. flatworldsedge flickr.com Creative Commons
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *