5 faktów o parzeniu czarnej herbaty, które warto znać

1Jesienią i zimą pogoda zdecydowanie sprzyja piciu herbaty. Warto wiedzieć, jak poprawnie ją parzyć, żeby wydobyć z listków cały smak i aromat.

Zanim porozmawiamy o parzeniu, dodam tylko, że nie bez powodu o tej porze roku chętniej sięgamy po czarną herbatę, a nie np. po zieloną. Zielona herbata może schładzać organizm, a to coś, czego jesienią i zimą na pewno byśmy nie chcieli. Za to do czarnej można dodać rozgrzewające dodatki, które sprawią, że jej smak będzie niezwykły.

Fakt 1: Czarną herbatę parzy się wodą tuż po przegotowaniu…

…ale nie wrzątkiem. Idealna temperatura wody, którą powinniśmy zalewać listki czarnej herbaty to temperatura 98 stopni. Warto więc odczekać od momentu wrzenia dłuższą chwilę (1-2 minuty), by woda nieco przestygła.

Fakt 2: Nie parzy się herbaty, zalewając listki w kubeczku

Można to zrobić, jeśli po upływie 3-5 minut (bo tak długo powinno się parzyć czarną herbatę), przelejemy napar do innego naczynia, a listki zostawimy w pierwszym kubeczku. Znacznie łatwiej jest używać zaparzacza – do niego wsypujemy listki herbaty, a następnie, już po zaparzeniu, wyjmujemy zaparzacz na spodek.

2

Fakt 3: Do dzbanka warto dodać więcej suszu

Jeśli parzysz herbatę w dzbanku, a nie bezpośrednio w kubeczku, także używaj zaparzacza lub sitka. Pamiętaj, żeby dodać nieco więcej listków – po jednej łyżeczce na każdą filiżankę lub kubek o pojemności 200 ml + dodatkowo jedną łyżeczkę „dla dzbanka” J

Fakt 4: Im lepsza jakościowo herbata, tym bardziej aromatyczny napar

W przypadku herbaty jakość idzie w parze ze smakiem, ale nieprawdą jest, że dobrą herbatę można kupić tylko w specjalistycznych sklepach. W hipermarketach także można trafić na herbaty świetnej jakości, np. herbata TET sprzedawana jest zarówno w listkach, jak i w torebkach. Pudełko liściastej herbaty TET ma okienko, przez które doskonale widać, że herbata ma duże listki, nie jest pokruszona, a informacja na opakowaniu wskazuje, że była pakowana w miejscu pochodzenia (czyli na Sri Lance). To sprawia, że po zaparzeniu otrzymujemy aromatyczny napar o mocnym kolorze i wyrazistym smaku. Taka herbata świetnie nadaje się, by dodać do niej typowo jesienne dodatki: cytrynę, miód, imbir, goździki, sok z malin, a nawet rum.

Fakt 5: Jeśli wybierasz herbatę ekspresową, stosuj krótszy czas parzenia

Podczas gdy liściasta herbata parzy się dłużej, bo ma duże listki, herbata ekspresowa jest znacznie drobniejsza, więc nie ma potrzeby, by była parzona aż 5 minut. Krótsze, trzyminutowe parzenie, uwolni wszystkie aromaty z herbaty ekspresowej.

3

Uwaga, konkurs!

Nie od dziś wiadomo, że dobra herbata kojarzy się z Wielką Brytanią. A może nie tylko? Weź udział w ankiecie przygotowanej przez markę TET, odpowiedz na pytanie konkursowe by mieć szansę na jedną z atrakcyjnych nagród: rejs żaglowcem dla dwóch osób po Morzu Śródziemnym, brytyjski oldtimer na weekend lub lot balonem dla dwojga! Szczegóły na stronie: http://www.tettea.com/survey-results/

4

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *