Typologia wina, czyli poznaj wina rodzaje…

Jeśli dotychczas na pytanie o rodzaje wina odpowiadałeś: białe, czerwone i różowe, to wiedz, że nie tędy droga – taka typologia dzisiaj zakrawa o absolutny minimalizm. Wino ukrywa w sobie tajemnice, które w części może rozwikłać tylko prawdziwy smakosz. Nie oznacza to jednak, że enologia, czyli nauka o winie, to wiedza tajemna i zwykły śmiertelnik pojąć jej nie może. Pozwól, że w tym krótkim tekście poprowadzimy Cię przez meandry typologii wina, czyli w skrócie: poznaj z nami wina rodzaje.

Miej „wino na nosie”

Prawdziwy koneser lub sommelier czyta z kieliszka jak z książki – w bukiecie potrafi określić terroir, czyli mikroklimat i glebę, w której dojrzewała winorośl, odmianę rośliny (szczep) oraz metodę produkcji, czyli to, w jaki sposób wino fermentuje i dojrzewa w dębowych beczkach. Degustacja odbywa się w ściśle określony sposób i, dla niezaznajomionego ze sztuką próbowania wina np. „na nosie”, przypomina magiczny rytuał. Tak naprawdę znawca bada wino i uruchamia w tym momencie trzy zmysły: wzroku, węchu i smaku, dzięki którym rozróżniamy wina rodzaje…

Wina rodzaje i degustacji etapy: wzrok

Początkowo warto określić klarowność wina, która jest oznaką jego zdrowia. Wystarczy unieść kieliszek na wysokość oczu, a następnie postawić go na białej powierzchni i zajrzeć do niego z góry. Jeśli wino wydaje się być zmętnione najprawdopodobniej było źle przechowywane. W kolejnym kroku odkrywamy kolor i, ponownie, nie mówimy tu tylko o czerwieni, bieli czy różu. Choć do produkcji wina wykorzystuje się winogrona czerwone i białe to odcieni powstających podczas produkcji jest niezliczenie więcej! Przykładowo, przy określeniu odcienia białego wina, możemy się spotkać z barwami: bladozielonkawą, słomkowożółtą, złotożółtą, złotawą czy… brązową. Na odcień wina mają wpływ m.in. starzenie oraz kontakt z dębową beczką.

Wina rodzaje i degustacji etapy: zapach i smak

Podczas analizy zapachów wina przyglądamy się bliżej jakości, intensywności i rodzajowi aromatów. To tutaj wykorzystuje się technikę pierwszego (przed zamieszaniem), drugiego (po zamieszaniu) i trzeciego nosa (po opróżnieniu kieliszka). W ostatnim etapie określamy smak wina, czyli to na ile jest słodkie, słone, gorzkie czy kwaśne. To tutaj przypisujemy winu następujące kryteria: wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Odkrywamy też niuanse trunku, np. czy jest bardziej cytrusowe, kwiatowe, wyczuwamy w nim przyprawy, suszone owoce czy nawet… ziemię. Na wina rodzaje ma też wpływ proces dojrzewania w beczkach, szczep czy proces produkcji. Inny podział win dotyczy np. kraju ich pochodzenia i dzieli je na wina Nowego Świata (Australii, Nowej Zelandii, RPA, Chile, Argentyny, Izraela czy USA) oraz Starego Świata (Włoch, Francji, Hiszpanii).

https://faktoriawin.pl/kurs-wiedzy/wino-na-swiecie/

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *