Tradycyjne polskie zupy w nowym wydaniu

Rosół z kury – jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup i często pierwsze danie podczas niedzielnych obiadów. Tymczasem Polacy, na swoich stołach chętnie serwują także zupę pieczarkową, ziemniaczaną, pomidorową oraz rosół z kaczki. Dania tego typu znakomicie sprawdzają się o każdej porze roku, a przyrządzone samodzielnie, na aromatycznych wywarach mięsnych oraz jarzynowych są zdrową i ważną pozycją w domowym menu.

Tradycyjna polska kuchnia wraca do łask – zyskuje uznanie wśród zawodowych kucharzy młodego pokolenia, a także inspiruje początkujących amatorów kulinarnych eksperymentów.

Tradycyjne zupy – podstawa polskiej kuchni

Do przyrządzania tradycyjnych polskich zup, często wykorzystuje się kiszonki (np. ogórki – do zupy ogórkowej), czy kapustę, która stanowi podstawę do przygotowania kapuśniaku. Polskie zupy zawierają również warzywa strączkowe jak np. groch lub fasola, a także pożywne kasze (chociażby jęczmienna – niezbędna do zrobienia krupniku). Podstawowymi składnikami wielu polskich zup są także warzywa korzenioweziemniaki (potrzebne do przyrządzenia tradycyjnej zupy ziemniaczanej), pietruszka, marchew, cebula, seler oraz buraki. Co ważne, dla zachowania najlepszego smaku rosołu z kury (sprawdzony przepis znajdziesz na https://akademiasmaku.pl/przepis/domowy-rosol,4258) czy innych zup, wywar warto gotować na chudym mięsie oraz przy użyciu sezonowych warzyw.

Tradycyjne polskie zupy w nowym wydaniu

Nawet najbardziej tradycyjne polskie zupy można z powodzeniem serwować w nieco odmienionej i „podkręconej” wersji. Przykładowo, do rosołu z kaczki możesz samodzielnie przygotować pyszny, domowy makaron. Jeśli natomiast należysz do grona miłośników zup o wyraźnym smaku, do ugotowanego rosołu z kury dodaj szczyptę startego sera o ostrzejszym smaku (idealnie sprawdzi się np. parmezan), dzięki czemu zyska pikantną nutę smakową.

  • Zupa pomidorowa z aromatycznymi przyprawami

Zupa pomidorowa zyska delikatnie słodki smak, jeśli do jej przyrządzenia użyjesz świeżych, sezonowych pomidorów (możesz upiec je w piekarniku) z dodatkiem czosnku, słodkiej i ostrej papryki, imbiru oraz soli i pieprzu. Zarówno domownicy, jak i Twoi goście z pewnością będą zachwyceni, jeśli tą niezwykle smaczną, polską zupę zmiksujesz za pomocą blendera na gładki krem i podasz ze świeżymi ziołami!

  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z… jarmużem

Tradycyjna zupa ziemniaczana to jedno z najchętniej przygotowywanych dań w Polsce. W nieco odmienionej wersji możesz podawać ją z dodatkiem… jarmużu. Ziemniaczki i kiełbasę podsmaż na oliwie z cebulką i czosnkiem, nadając zupie wyjątkowego smaku oraz wspaniałego aromatu.

Na przygotowanie tej pożywnej i rozgrzewającej polskiej zupy potrzebujesz jedynie około 40 minut. Przepis na nią oraz na inne, wyborne dania, które z łatwością przyrządzisz w swoim domu możesz znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/zupy.

Artykuł sponsorowany

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *