Tradycyjne polskie zupy w nowym wydaniu
Rosół z kury – jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup i często pierwsze danie podczas niedzielnych obiadów. Tymczasem Polacy, na swoich stołach chętnie serwują także zupę pieczarkową, ziemniaczaną, pomidorową oraz rosół z kaczki. Dania tego typu znakomicie sprawdzają się o każdej porze roku, a przyrządzone samodzielnie, na aromatycznych wywarach mięsnych oraz jarzynowych są zdrową i ważną pozycją w domowym menu.
Tradycyjna polska kuchnia wraca do łask – zyskuje uznanie wśród zawodowych kucharzy młodego pokolenia, a także inspiruje początkujących amatorów kulinarnych eksperymentów.
Tradycyjne zupy – podstawa polskiej kuchni
Do przyrządzania tradycyjnych polskich zup, często wykorzystuje się kiszonki (np. ogórki – do zupy ogórkowej), czy kapustę, która stanowi podstawę do przygotowania kapuśniaku. Polskie zupy zawierają również warzywa strączkowe jak np. groch lub fasola, a także pożywne kasze (chociażby jęczmienna – niezbędna do zrobienia krupniku). Podstawowymi składnikami wielu polskich zup są także warzywa korzeniowe – ziemniaki (potrzebne do przyrządzenia tradycyjnej zupy ziemniaczanej), pietruszka, marchew, cebula, seler oraz buraki. Co ważne, dla zachowania najlepszego smaku rosołu z kury (sprawdzony przepis znajdziesz na https://akademiasmaku.pl/przepis/domowy-rosol,4258) czy innych zup, wywar warto gotować na chudym mięsie oraz przy użyciu sezonowych warzyw.
Tradycyjne polskie zupy w nowym wydaniu
Nawet najbardziej tradycyjne polskie zupy można z powodzeniem serwować w nieco odmienionej i „podkręconej” wersji. Przykładowo, do rosołu z kaczki możesz samodzielnie przygotować pyszny, domowy makaron. Jeśli natomiast należysz do grona miłośników zup o wyraźnym smaku, do ugotowanego rosołu z kury dodaj szczyptę startego sera o ostrzejszym smaku (idealnie sprawdzi się np. parmezan), dzięki czemu zyska pikantną nutę smakową.
- Zupa pomidorowa z aromatycznymi przyprawami
Zupa pomidorowa zyska delikatnie słodki smak, jeśli do jej przyrządzenia użyjesz świeżych, sezonowych pomidorów (możesz upiec je w piekarniku) z dodatkiem czosnku, słodkiej i ostrej papryki, imbiru oraz soli i pieprzu. Zarówno domownicy, jak i Twoi goście z pewnością będą zachwyceni, jeśli tą niezwykle smaczną, polską zupę zmiksujesz za pomocą blendera na gładki krem i podasz ze świeżymi ziołami!
- Tradycyjna zupa ziemniaczana z… jarmużem
Tradycyjna zupa ziemniaczana to jedno z najchętniej przygotowywanych dań w Polsce. W nieco odmienionej wersji możesz podawać ją z dodatkiem… jarmużu. Ziemniaczki i kiełbasę podsmaż na oliwie z cebulką i czosnkiem, nadając zupie wyjątkowego smaku oraz wspaniałego aromatu.
Na przygotowanie tej pożywnej i rozgrzewającej polskiej zupy potrzebujesz jedynie około 40 minut. Przepis na nią oraz na inne, wyborne dania, które z łatwością przyrządzisz w swoim domu możesz znaleźć na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/zupy.
Artykuł sponsorowany