Kuchnia orientalna – jakie dania warto spróbować?

Dania azjatyckie to ogromna różnorodność, ponieważ łączą one w sobie najrozmaitsze smaki. Zachwyca się nimi nie tylko sama Azja, ale także inne kontynenty. Wszystko to za sprawą wyjątkowego aromatu, delikatnych w smaku warzyw, pieczonego mięsa oraz ziół i przypraw, które zapewniają oryginalny smak tych potraw.

 

Spring Rolls

Szczególnie popularne w Chinach i Wietnamie – to obowiązkowe danie, którego trzeba spróbować podczas podróży do Azji. Oczywiście można je także przyrządzić samemu w domu, ale wietnamscy kuchmistrze tworzą kompozycje, którym nie sposób dorównać. Spring Rolls to zawijane w papier ryżowy kawałki mięsa oraz warzyw. W Polsce znane są pod nazwą sajgonki. Zazwyczaj do środka wkłada się mięso mielone, kiełki, szczypiorek, czosnek, marchewkę i grzyby shiitake. Przysmak ten podaje się z sosem rybnym i może występować on w wersji surowej, pieczonej lub przygotowywanej na parze! Każda z sajgonek ma swój unikalny smak, dlatego koniecznie trzeba ich spróbować.

Sushi

Trudno mówić o kuchni orientalnej bez wspominania o najpopularniejszej potrawie – sushi. W krajach azjatyckich jest ono uważane za ekskluzywny przysmak, który podaje się w eleganckich restauracjach. Można go znaleźć też w sushi barach, gdzie sushi-masterzy tworzą tradycyjne azjatyckie przysmaki urzekające turystów swoim aromatem i delikatnością. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zakupić gotowe zestawy sushi w sklepach – są one tworzone na podstawie japońskich receptur, dlatego smakują równie dobrze, co dania przyrządzane w samej Japonii.

Zupa pho

Jest to danie, które w Wietnamie je się na śniadanie, obiad i kolację. To nic innego jak rosół z makaronem ryżowym oraz dodatkiem mięsa i warzyw (zwłaszcza świeżych ziół). Przeważnie podaje się go z gotowaną lub smażoną wołowiną, kurczakiem lub rybą. Zupa doprawiona czosnkiem, sosem rybnym i limonką najlepiej smakuje z kiełkami. Jej orientalny smak prawie każdemu przypadnie do gustu.

Satay

Kolejny obowiązkowy punkt na liście dań do skosztowania. Satay (nazywany też sati czy satey) to pieczone na ogniu mięso, które uprzednio nadziewa się na patyk (np. wykałaczki z trawy cytrynowej). Mięso, z jakiego tworzona jest potrawa, to najczęściej kurczak lub wołowina, ale Tajlandia słynie również z pieczenia podrobów – serca, żołądków czy wątroby. Również w Tajlandii można posmakować żabich udek w towarzystwie świeżych warzyw i sosu orzechowego.

Pad thai

Danie to łączy w sobie kilka smaków – kwaśny, słony oraz słodki. Podstawę stanowi makaron ryżowy, który podsmażany jest na patelni z krewetkami, tofu lub kurczakiem, a dodatkowo doprawiony sosem rybnym i sokiem z limonki lub orzeszkami. Istnieje wiele receptur na przygotowanie tego dania, ale z pewnością pad thai serwowany na ulicach Tajlandii wyróżnia się mieszanką ziół i przypraw oraz doskonałym smakiem.

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *