Jakie sushi lubią Polacy?

Sushi z roku na rok cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Powoli przestaje być daniem zarezerwowanym tylko dla najbogatszych osób i zyskuje miano zdrowego fast-foodu, który można zamówić nawet z dostawą do domu. Za jakim rodzajem sushi przepadają Polacy? Preferują klasyczne hosomaki, a może kompozycje takie jak uramaki?

 

Dzisiaj w zasadzie w każdym średniej wielkości mieście można znaleźć co najmniej jedną restaurację serwującą sushi z prawdziwego zdarzenia. Coraz częściej danie to można zamawiać również z dostawą do domu. Taka opcja cieszy się szczególną popularnością w różnego rodzaju święta np. Dzień Kobiet czy Walentynki. Sushi z dostawą pod wskazany adres to doskonała okazja do poćwiczenia jedzenia pałeczkami, jeśli nie ma się z tym większego doświadczenia.

18 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sushi. To stosunkowo młode święto, celebrowane dopiero od roku 2009. Sushi jest połączeniem świeżej ryby, ryżu oraz owocowych i warzywnych dodatków. Na ogół zawija się je w wodorosty nori. Poszczególne rolki różnią się od siebie w zależności od składników. Najprostsze są hosomaki.

To właśnie jakość składników decyduje o perfekcyjnym smaku sushi. Restauracje i bary sushi mają zazwyczaj sprawdzonych, zaufanych dostawców. Jednym z nich jest http://daichi.pl, gdzie można znaleźć wszystkie składniki i dodatki do tworzenia tego wyśmienitego japońskiego dania.

Krótka historia sushi

Sushi to danie typowo japońskie. W Azji spożywa się je od tysięcy lat. Początkowo przygotowywanie sushi było bardzo czasochłonne. Cały proces wymagał bowiem wielomiesięcznej fermentacji surowej ryby. Dzisiaj sushi przygotowuje się o wiele szybciej, a to za sprawą octu ryżowego odkrytego w wieku XVII. Sushi poza granice Japonii trafiło dopiero w latach 70. ubiegłego wieku i szybko zdobyło ogromną popularność na całym świecie. W Polsce w restauracjach podawane jest od lat 90. XX wieku.

Sushi w Polsce

Polacy preferują jednak przede wszystkim futomaki, a więc rolki, które zawierają więcej składników. Na drugim miejscu są jednoskładnikowe hosomaki, a na trzecim nigiri – ryż z ułożonym na nim kawałkiem ryby. Poza podium smakowych preferencji Polaków znalazły się uramaki, a więc sushi zawijane odwrotnie, w którym nori znajduje się w środku, a nie na zewnątrz.

Decydując się na sushi w dostawie, średnio trzeba zapłacić około 80 zł za zestaw. Najpopularniejsze rolki, w zależności od miasta, kosztują średnio od 15 do 35 zł. Najmniej za sushi płacą mieszkańcy Poznania i Łodzi (poniżej 20 zł), nieco więcej za sushi trzeba zapłacić w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie czy Szczecinie. Sushi z opcją na wynos preferują mieszkańcy Łodzi, Warszawy i Wrocławia.

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *