Jakie garnki wybrać, by gotować smaczne i zdrowe posiłki?
Czajnik do kuchni w stylu retro
Jeśli marzy Ci się kuchnia w stylu retro lub chcesz wykorzystać oldscholoową estetykę do przełamania minimalizmu, którym oznacza się to pomieszczenie, zacznij od podstawowego bohatera kuchennego, jakim jest czajnik. Zamiast kupować popularny elektryczny, wybierz z oferty sklepu ze sprzętem AGD model tradycyjny. Jeśli chcesz, by był kompatybilny z płytą indukcyjną, koniecznie sprawdź ten parametr – nie każdy czajnik się nada. Wybierz model z pokrywką, by łatwo wlewać do niego wodę oraz móc szybko usunąć kamień wytrącający się z twardej wody.
Czym jest wolnowar?
Z nazwą „szybkowar” spotkał się każdy, kogo pasjonuje gotowanie. To urządzenie, w którym przygotujesz posiłek bardzo szybko. Możesz wykonać w nim zupę, potrawkę, ugotować warzywa. Spora porcja ziemniaków jest gotowa w nawet trzy minuty!
Zupełnie odwrotnie działa wolnowar. To garnek do gotowania posiłków przez długi czas i bardzo niskiej temperaturze. Zupy, gulasze, domowe kompoty i pieczenie wychodzą doskonałe: pełne smaku i aromatu, odpowiednio wilgotne, soczyste. Działanie wolnowaru wpisuje się w trend slow-food. Jeśli chcesz gotować nowocześnie, zdrowo i zachowaniem większości wartości odżywczych, dołącz ten garnek do swojej kolekcji wyposażenia kuchennego.
Idealny garnek do porannej owsianki
W ostatnich latach superpopularne stało się przygotowywanie na śniadanie autorskich owsianek, które rewelacyjnie prezentują się na Instagramie, Snapchacie czy blogach kulinarnych. To posiłek pożywny i zdrowy, o ile przygotuje się go z właściwych składników i postawi na odpowiednie dodatki: raczej owoce i orzechy niż sok zagęszczony bądź sos czekoladowy.
Mleko do owsianki – tradycyjne krowie lub wegańskie roślinne – przygotujesz w garnuszku przeznaczonym właśnie do gotowania mleka. Jest wyższy od tradycyjnego rondelka i ma dzióbek przygotowany do przelewania płynu do miseczki śniadaniowej. Niektóre modele zostały wzbogacone o gwizdek, dzięki czemu dowiesz się, kiedy mleko się zagotowało. Wybierz wysoki garnek, który ma podwójne ścianki z pustą przestrzenią pomiędzy nimi, by zapobiec kipieniu oraz przypalaniu się mleka.
Garnki do gotowania na parze
Ostatnie, lecz nie najmniej ważne czy przydatne w nowoczesnej kuchni są garnki do gotowania na parze. Dzięki nim przygotujesz potrawy, które zachowają znacząco więcej wartości odżywczych względem odpowiedników usmażonych czy gotowanych w tradycyjnym garnku (tu witaminy i minerały wytrącają się do wody). Ponadto dania na parze mają mniej kalorii niż smażone, więc sprzyjają utrzymaniu sylwetki bądź zrzucaniu kilogramów.
Potrawy na parze są wskazane w jadłospisie osób chorujących na dolegliwości żołądkowe. Stanowią trzon diety wrzodowej. Są lekkostrawne, łagodne w smaku i miękkie.