Grillowanie w domu – grill elektryczny czy gazowy?

Jesteś miłośnikiem potraw z grilla i całej tej cudownej atmosfery, jaka towarzyszy spotkaniu z przyjaciółmi nad talerzykiem z kiełbaską? Nie musisz czekać do wiosny, by znów to przeżyć! Na czas jesieni i zimy przenieś strefę grillowania do kuchni lub salonu. Zaproś znajomych, by przeżywali chwile radości razem z Tobą.

 

Dlaczego grill gazowy?

Grill gazowy to urządzenie bardziej rozbudowane od modelu węglowego, a już na pewno wygodne w obsłudze. Nie trzeba szykować brykietu, osłaniać go przed wiatrem czekać, aż się rozpali. Wystarczy przekręcić pokrętło, zapalić płomień i poczekać, aż wystarczająco się rozgrzeje. Całość trwa do kilkunastu minut. Mało tego, osiągana temperatura jest tak wysoka, że potrawy wykonuje się szybciej, a głodomory nie muszą narzekać, że w trakcie oczekiwania padają z głodu.

Część osób martwi się, że konieczność posługiwania się gazem – często z butli – czyni grill gazowy niebezpiecznym. Nic podobnego! Każdy palnik w grillu kontrolowany jest osobno, a bezpieczeństwo korzystania z niego można porównać do bezpieczeństwa korzystania z klasycznej kuchenki w kuchni. To nic strasznego, prawda? Jeśli zaczyna padać i boimy się, że zacinający pod skosem deszcz dosięgnie stojącego na balkonie grilla gazowego, wystarczy, że przykryjemy go pokrywą.

 

Dlaczego grill elektryczny?

Grill elektryczny być może jest jeszcze wygodniejszy od gazowego. By przygotowywać na nim potrawy, nie musimy wystawiać go na balkon. Równie dobrze może stanąć w kuchni lub salonie, zapewniając atrakcje zapachowe wszystkim oczekującym na potrawy. Grill takie jest mały, więc może stanąć na stole wśród produktów spożywczych, które mają zostać zgrillowane. Wymagają podłączenia do prądu, więc warto przesunąć stół bliżej ściany lub skorzystać z przedłużacza.

Jedyny minus grilla elektrycznego to kosz eksploatacji – wyższy względem modeli węglowego oraz gazowego. Niższy względem grilla gazowego jest za to koszt zakupu. Domowy grill elektryczny pozwala na przygotowanie wielu smacznych dań, w tym również dietetycznych. Przyda Ci się na co dzień do przygotowywania obiadów, zwłaszcza jeśli postanowisz zrzucić kilka kilogramów przed sezonem wiosennym i powrotem do grillowania na świeżym powietrzu, np. na łące.

Który model do domu?

Jeżeli zależy nam na pełnych przenosinach imprezy grillowej do domu, oczywistą odpowiedzią będzie grill elektryczny. Z grilla gazowego skorzystają raczej posiadacze balkonu czy tarasu, i to podczas ładnego dnia. Kiedy zacznie padać deszcz bądź śnieg, wychodzenie na balkon po potrawy nie sprawi nikomu przyjemności.

Na domowym grillu elektrycznym można przygotowywać dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Z pewnością znajdą się tu przepisy dla dorosłych i dla dzieci, miłośników łagodnych smaków i pikanterii. Jeżeli mamy dużą rodzinę lub zapraszamy więcej znajomych, potrzebny będzie nam większy model. Na własny użytek wystarczy niewielki.

Dzięki klapie w grillu elektrycznym można wykonywać więcej porcji naraz – po rozłożeniu, bądź też grillować sandwiche lub mięso z dwóch stron jednocześnie. Podczas pracy nie wydziela się dym, więc mieszkania nie trzeba wietrzyć. Urządzenie łatwo utrzymać w czystości i jest mobilne, więc zabierzemy je na imprezę organizowaną przez znajomych u nich w domu.

Oprócz grilla elektrycznego na przyjęciu może pojawić się mniej popularna wariacja na jego temat: raclette grill. Czasem wręcz go zastępuje! Warto porównać funkcjonalność obu urządzeń i wybrać to, które bardziej trafi w gust grillowiczy.

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *