Tapenada ze słonecznikiem i dynią

Tapenada, czyli pasta z oliwek i kaparów, u mnie z dodatkiem słonecznika. Świetna na imprezy.

Tapenada to jedna z tych rzeczy, które albo się pokocha, albo spróbuje raz i nie będzie chciało więcej brać do buzi. Są w niej dwa bardzo wyraziste składniki, które nie wszyscy lubią – oliwki i kapary. Ja do mojej tapenady dodałam także uprażone ziarna słonecznika oraz dyni, dzięki czemu nie jest taka mocno oliwkowa, ma nieco łagodniejszy smak.

Tapenada świetnie sprawdzi się jako imprezowa pasta na kanapki – czy to do ciemnego pieczywa, czy do bagietki.

Tapenada – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynam od podprażenia na suchej patelni słonecznika i dyni – można od razu na patelnię wrzucić jedno i drugie. Prażymy do momentu, aż ziarna i pestki lekko zbrązowieją, ale nie spalą się! Odstawiamy do wystudzenia.

Gdy wystygną, najlepiej je zmielić w młynku do pieprzu/kawy albo przy użyciu nakładki na blender do mielenia orzechów. Gdy zmielimy je na taką mąkę, będzie łatwiej zmieszać z resztą składników.

Oliwki, kapary i pozostałe składniki – wraz ze zmielonymi pestkami – wrzucamy do miski i blendujemy mikserem (ja używam końcówki do blendowania zup). Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

tapenada

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Tapenada ze słonecznikiem i dynią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *