Pesto z rukoli – przepis

Pesto z rukoli ma przepiękny kolor i jest uniwersalne – nada się do kanapek, ale także do makaronu.

Przepis na pesto z rukoli znalazłam na blogu Jadłonomia, który gorąco polecam, jeśli ktoś szuka fajnych i prostych przepisów na potrawy bez mleka i bez mięsa. Nigdy nie pomyślałam, że wagańska kuchnia może być taka fajna – a może!

Pesto z rukoli – przepis

Składniki:

  • 120 g rukoli
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Zaczynam od podprażenia na suchej patelni migdałów i słonecznika, aż lekko zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć. Jeśli przypali mi się jakieś ziarenko, wygrzebuję i wyrzucam. Po uprażeniu odstawiam do wystudzenia.

Rukolę siekam, nie musi być jakoś super elegancko, bo i tak będziemy ja potem jeszcze miksować. Wszystkie składniki wsypuję do miski i używając miksera z końcówką do blendowania zup czy warzyw na sosy – miksuję wszystko dokładnie. Można dać mniej słonecznika, żeby było lejące, ale ja chciałam mieć pesto na kanapki, więc wolę taką konsystencję gęstej pasty.

Pesto świetnie sprawdza się na imprezie, podczas której można podać kilka rodzajów małych kanapeczek z różnymi pastami – na przykład pastą ze słonecznika czy tapenadą. Można przechowywać w lodówce – 2-3 dni na pewno, a prawdopodobnie i dłużej.

pesto z rukoli

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *